Bloeiende planten in oktober

Fotoalbum

Bloeiende planten in oktober

We beginnen van onder naar boven, van vaste planten tot snijbloemen, heesters, klimplanten en bomen. In de maand oktober zijn er geen lage bodembedekkende vaste planten die bloeien, hiervoor moeten we weer een paar maanden wachten.

Bodembedekkende vaste planten
Deze maand willen we u de Anemoon onder uw aandacht brengen.
 
De Anemoon is een groep van vaste planten die met lage soorten vanaf maart in het voorjaar bloeien. Ook zijn er zomerbloeiende Anemonen en die nu in de herfst bloeien.
Sommige herfstbloeiende Anemonen beginnen al in augustus te bloeien en houden dit vol tot en met deze maand, zoals de Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’,  de ‘September Charm’ en de ‘Splendens’. 
De herfstanemonen houden van een voedzame en goed gedraineerde tuingrond. Deze herfstanemoon staat graag op een zonnige plaats of op een plaats met lichte schaduw.
De hoogte varieert van 60 cm. tot 100 cm. Zoals de foto’s laten zien zijn de kleuren met name in het spectrum van wit – roze en roze/rood.

                           
Heesters
Van de heesters brengen wij u deze maand de Hypericum of te wel de Hertshooi onder uw aandacht. Deze maand bloeit de Hypericum ‘Hidcote’ nog volop.

Bloemkleuren
De Hypericums zijn opvallend bloeiende heester die vanaf juni tot november kunnen bloeien. Deze maand oktober bloeit de Hypericum ‘Hodcote’nog volop met gele bloemen welke al sinds juli aan de plant zitten. Sommige Hypericums geven na de bloei prachtige bessen waar u nog maanden van kunt genieten als de bloemen zijn uitgebloeid.

Standplaats
Een zonnige tot licht beschaduwde standplaats is het meest geschikt. De planten groeien in elke normale tuingrond die niet te zwaar is.  Geef in het voorjaar na het opschonen een goede organische basisbemesting. ‘Hidcote’ vriest vaak in en heeft dus winterbescherming nodig. Bij droogte tijdig water geven.

Snoeien
De bloemen bloeien op eenjarig hout, dus kun je het beste elk voorjaar de struik terugsnoeien tot tien centimeter boven de grond.

Hoogte
De groeihoogte van Hypericums variĆ«ren van de lage compact groeiende Hypericum fragile die slechts 10 cm. hoog wordt en van juni tot september bloeit. De Hypericum ‘Hidcote’ wordt ruim 1 meter hoog met overhangende takken. Als het een zachte winter is kan deze Hypericum ook zijn blad behouden.

Roest
Soms kan hertshooi aangetast worden door roest. Roest uit zich in de vorm van bruinrode sporenhoopjes op het blad. De aantasting kan worden bestreden met Vital (Ecostyle). Preventief spuiten is aan te bevelen. Herhaal de bespuiting eens per veertien dagen in het groeiseizoen.
      
Klimplanten
Deze herfstmaand brengen we u geen bloeiende klimplant onder de aandacht maar een klimplant die in de herfst schitterend herfstkleuren laat zien door zijn bladverkleuringen, namelijk de Parthenocissus of Wingerd.
Van de Parthenocissus zijn twee soorten die het in Nederland goed doen, namelijk de Parthenoicissus quinquefolia en de Parthenoicissus tricuspidata.
De quinquefolia heeft een 5 tallig blad is kleiner van afmetingen ( 5-12 cm.) ten opzichte van de tricuspidata ( 10-20 cm.). De tricuspidata heeft een 3 tallig blad.
Beide klimplanten hechten zich aan de ondergrond en behoeven geen steun, behalve in de eerste jonge jaren vragen ze enige begeleiding. 
De Wingerds hebben een aardige groeikracht en kunnen zeker een lengte-hoogte van 10 meter bereiken.

Standplaats
Wingerds verlangen een zonnige tot een licht beschaduwde plaats. Hoe zonniger ze staan hoe feller de herfstkleuren.
  
Clematis hecht zich zelf aan baksteen of beton als u dit niet wenselijk acht dan kunt u de Wingerd niet tegen uw muur laten opgroeien. Als u dit wel wil toelaten dan is het een prima klimplant die de muur van vocht zal ontdoen en een extra isolatielaag gaat vormen.
                  
Bomen

In oktober bloeit de Clerodendrum ok nog door. Dit is een kleine boom (of grote struik) met een ronde kroon. Grote bladeren en bloemen in deze maand. Na de bloemen verschijnen de blauwgrijze, later zwarte, vruchten. Het is een fraaie solitaire boom voornamelijk om het decoratieve blad en de najaarsbloei.
De Clerodendrum dient wel op een beschutte plaats te worden geplaatst want in de jonge jaren kan deze plant vorstschade oplopen.

Beplantingsadvies?
BT hoveniers is u graag van dienst bij het adviseren welke plant het beste in uw tuin toegepast kunnen worden. Meer informatie? Bel of mail voor een afspraak, graag tot ziens in uw tuin.