Bloeiende planten april

Fotoalbum

Ook in de maand april staan er al de nodige planten in volle bloei. Zeker met de zachte winter en het warme voorjaar zullen vele planten dit jaar eerder tot bloei komen.

Vaste planten

Van de vaste planten staan deze maand al de nodige in bloei. Van de vaste planten zijn dit grotendeel de lage bodembedekkende vaste planten, denk aan de Arabis, Aubretia, Pulmonaria en de bodembedekkende Phlox subbulata.

Phlox subbulata

Bij deze willen we de Kruipphlox onder uw aandacht brengen, of te wel de Phlox subbulata. Zoals u op bovenstaande foto's kunt zien zijn er verschillende bloemkleuren van paars, rood, tot blauw, rose en wit en alles wat daar tussen zit.

Deze Phlox subulata, de floks of vlambloem, is een prachtige bodembedekker die ook in de winter zijn kleur behoudt. Daarnaast is Phlox subulata een plant, die zich in rap tempo uitbreidt. In het voorjaar verschijnen ontelbare karmijnrode en witte bloempjes. Phloxen worden veel door vlinders bezocht en zijn echte liefhebbers van volle zon.

Phloxen en ook de Phlox subulata zijn prachtige bloeiers. Er zijn zo’n 60 soorten van dit geslacht bekend. Ze komen allemaal uit Noord-Amerika waar ze soms in enorme velden wuiven in de wind. De meeste zijn overblijvend, enkele eenjarig.

De uiterlijke verschillen zijn erg groot. Zo zijn er kruipende soorten die maar acht centimeter hoog worden en soorten die met gemak doorgroeien naar anderhalve meter. De bladeren zijn ook zeer divers: van priemvormig tot ovaal. Er zijn soorten die al in april beginnen te bloeien, andere bloeien in september nog. Alle kleuren zijn vertegenwoordigd, alleen geel komt zelden voor.

Phlox subulata wordt ca. 15 cm. hoog en verlangt een zonnig standplaats en heeft humusrijke, voedzame, vochthoudende grond nodig. Staat de plant te veel in de schaduw, dan is de kans op aantastingen (onder andere meeldauw) groter. Een beetje koemest in het voorjaar doet Phlox subulata goed en vermindert ook de kans op ziektes.
.

Heesters

In deze maand bloeien weer de nodige heesters zoals de Mahonia, Rhododendrons, Skimmia en meer.

 

Viburnum burkwoodii

Is een weinig toegepaste heester in de particuliere tuin. Dit kan komen door zijn wat forse omvang van 2 tot 3 meter. In een zachte winter is dit een wintergroene heester die veelal begint met bloeien in mei, doch dit jaar zal dat al deze maand zijn.

De Viburnum burkwoodii 'Anne Russell' bloeit van rose naar wit en verspreid een heerlijke zoete geur. Deze Viburnum groeit vrij compact .

Vrijwel alle soorten groeien goed in de zon en lichte schaduw en ze houden van iets zure, humusrijke, voedzame grond. Geef Viburnum in droge tijden water. Snoeien is niet nodig, maar na de bloei kunt u hem terugknippen om de vorm in stand te houden. Na een strenge winter kun je de struik controleren op doodgevroren takken, die kun je in het voorjaar wegknippen. Als de bloemen wegblijven, is verjongingssnoei nodig. Het onderhoud van de wintersneeuwbal is beperkt. De natuurlijke vorm van deze sneeuwbal is erg mooi en daardoor hoef je niet te snoeien. Moet dit toch gebeuren, bijvoorbeeld vanwege de grootte, dan kan dit het beste na de bloei gebeuren. Je kunt in het najaar humusrijke mest geven.

Bomen

De maand april komen de meeste bomen weer in het blad. Sommige bomen bloeien onopvallend zoals de esdoorns en sommige zeer opvallend zoals de Prunus.

Prunus

Deze bloeiende boom kent vrijwel iedereen die in het voorjaar omzich heen kijkt. Er zijn vele soorten en maten van de Prunus. We noemen de Prunus 'Accolade', Prunus incisa, Prunus nipponica, de wilde Prunus spinosa of Sleedoorn, Prunus yedoensis en de meest bekende Prunus serrulata.

Deze Prunussen zijn veelal kleine bomen en de laatst genoemde soort, de serrulata komt zowel in treurvorm voor als in smalle zuilvorm. Ook de pruimen, abrikozen en perzik behoren tot het geslacht Prunus.

De Prunus is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Over het algemeen is er niet veel snoei nodig. Als je wilt snoeien, is dat het beste na de bloei. Eigenlijk kun je volstaan met de boom in zijn mooie vorm te houden. Er zijn verschillende ziekten waar deze boom last van zou kunnen krijgen, maar in de praktijk treden ze zelden op. De sierkers ontwikkelt zich het best op een kalkhoudende niet te natte bodem op een plekje in de zon. Daarom kun je elk voorjaar wat kalk strooien aan de voet bij de deze boom.

Voor beplantingsadvies staan wij graag voor u klaar. Bel of mail voor meer informatie.