Bloeiende planten juli

Fotoalbum

We beginnen van onder naar boven, van bodembedekkende vaste planten tot snijbloemen,  heesters, klimplanten en bomen

Vaste planten

Deze maand willen we u een wat oudere tuinplant onder de aandacht brengen namenlijk de Phlox.

Vorige maand hadden we de Achillea's behandeld die verkrijgbaar zijn in groeihoogten van 15 cm. tot 125 cm. De Phloxen zijn verkrijgbaar in groeihoogten van 10 cm. tot 1½ meter.

De lage Phlox soorten kunnen worden toegepast als bodembedekking in de kleinere tuin en in rotstuinen. Deze soorten bloeien in de periode van april tot juni. We noemen daarvan de Phlox borealis die roze bloeit en 10 cm. hoog wordt. De sterk geurende Phlox divaricata 'Clouds of Perfume' die bleekblauw bloeit in een hoogte vn 30 cm. Maar in juli zijn het vooral de volgende soorten; de Paniculata soorten die roze en lila bloeien tot een hoogte van 1½ meter, de Arendsii hybriden van 70-80 cm., De Maculata hybriden van 80 tot 100 cm. hoog en de Paniculata hybriden in vele kleuren en in hoogte variërend van 50 tot 100 cm.

Er zijn vele variëteiten welke als snijbloem gebruikt kunnen worden, BT hoveniers adviseert u graag.

Ceanothus burkwoodii C. del. 'Gloire de Versailles'  Ceanothus lobbianus    C. pallidus 'Marie Simon'   Ceanothus delianus 'Henry Desfosee'

Heesters

Een van de meest bekende juli bloeiers is de Vlinderstruik welke van 1 tot 3 meter groeihoogte verkrijgbaar is, doch dat weten de meeste mensen wel. Bij deze breng ik de Ceanothus onder uw aandacht. Deze soort bloeit in zomer en herfst en wat vorstgevoelig kunnen zijn. Ze bloeien op het 1 jarige hout met meestal blauwe bloemen. Sommige zijn ook nog eens winterhard zoals de Ceanothus burkwoodii met glanzend en glimmend blad en de Ceanothus lobbianus die bloeit in mei-juni en tegen zuidmuren kan worden geplant en in strenge winters winterdek nodig heeft. De ceanithus palidus 'Marie Simon' bloeit nu zuiver roze en de Ceanothus pallidus 'Perle Rose' wordt matig hoog en bloeit helder karmijnroze.

Klimplanten

In juli bloeien natuurlijk verschillende klimrozen en clematis soorten. Een minder bekende is de Trompetklimmer of te wel de Campsis radicans. Dit zijn hoge klimplanten welke op oudere leeftijd ook wortelende twijgen ontwikkelen. Een nadeel is dat ze vrijwel alleen in warme en droge zomers uitbundig bloeien. De bloemkleuren zijn van geel - oranje -rood.

Groeihoogte van 12 meter is zeker wel haalbaar.

Bomen

In juli bloeien ook verschillende bomen van de rode paardenkastanje tot de tamarix. Deze maand wil ik u een geel bloeiende boom voorstellen voor in de kleine tuin, namelijk de Koelreuteria paniculata. Dit is een kleine boom of meerstammige struik tot ongeveer 10-12 meter. Het blad verkleurt in de winter geel. Deze boom behoeft een voedselrijke en zonnige standplaats.

Beplantingsadvies?

BT hoveniers is u graag van dienst bij het adviseren welke plant het beste in uw tuin toegepast kunnen worden. Meer informatie? Bel of mail voor een afspraak, graag tot ziens in uw tuin.

Met vriendelijke groet,

Bert Tijssen