Bloeiende planten juni

Fotoalbum

In juni bloeien vele vaste planten, de rozen, sommige heesters en klimplanten. Door het warme voorjaar is de bloei van de voorjaarsbloeiers meer verschoven dan we gewend zijn.

 

Vaste planten

Van de vaste planten wil ik me beperken tot een soort want er bloeien er nu zoveel en daar informeren we u graag over bij het maken van een beplantingsplan.
De Achillea's zijn makkelijke vaste planten die kunnen groeien op zowel klei als zandgronden. Er zijn vele variëteiten van lage 15 cm. tot hogere van 125 cm. van wit tot geel en rood.
Ze verlangen wel een zonnige en warme standplaats en een goed waterdoorlatende grond. 

Doordat de stengels alleen aan de top vertakt zijn, lijkt het alsof de kleine bloemen in schermen staan. De bloeiwijze is een tuil met hoofdjes. Deze bloemen zijn wit, geel, oranje, roze of rood. De bladeren zijn aromatisch en vaak behaard; ze doen denken aan de bladeren van varens. Ze kunnen geveerd, maar ook ongedeeld zijn.

Men kan ook de bloemschermen als droogbloemen bewaren. Sommige variëteiten verkleuren tijden de bloei en kunnen zich behoorlijk uitzaaien als ze zich thuis voelen. 
De bloeitijd is van juni tot september.

Het geslacht is naar de Griekse held Achilles genoemd. Met deze plant zou hij een wond in de Trojaanse oorlog genezen hebben. Nederlandse naam: duizendblad.

Klimplanten

Van de nu bloeiende klimplanten wil ik u graag de kamperfoelie onder uw aandacht brengen. Naast prachtige bloemkleuren zijn sommige soorten en variëteiten sterk geurend en kunnen uw hele tuin van een zoete geur voorzien, vooral in de avonduren, gewoonweg heerlijk. Daarnaast zijn het vaak gemakkelijk groeiende planten die afhankelijk van de soort in de volle zon tot in schaduwrijke plekken groeien en bloeien. Nu is schaduw een ruim begrip is dit 100% op het noorden waar nooit zon komt of onder een boom waar gefilterd zonlicht de bodem bereikt. Op de eerste plek zal een kamperfoelie het slecht doen qua bloei en sommige soorten doen het prima in de tweede situatie onder gebladerte van bomen.
Sommige soorten zijn in ons klimaat groenblijvend, de meeste kamperfoelies zijn goed winterhard. De groeisnelheid verschilt sterk per soort en variëteit. Snoeien kunt u het beste doen na de bloei. Als u fors wilt ingrijpen maximaal tot 1/3 van de plant terug zetten. Wij informeren u graag.

Heesters

Bij deze wil ik u de Kalmia angustifolia 'Rubra' onder de aandacht brengen. Het is een kleine wintergroene struik die in deze maand tot en met de volgende maand bloeit met helder roze-rode bloemen. De hoogte wordt iets meer dan een tot 1½ meter en verlangd graag een wat zonnige standplaats. De bladeren staan tegenoverstaand of in kransen van drie, grijsgroen en smal.

 Mocht u beplantingsadvies willen om uw bestaande tuin aan te verfraaien of een nieuwe tuin aan te leggen, BT hoveniers is u graag van dienst.