Gazononderhoud in maart

Fotoalbum

Wanneer de winter op zijn einde loopt en de zon aan kracht wint, is het tijd om uw gazon wat extra aandacht te geven.

Deze aandacht kan bestaan uit:

 

•    Bemesten

Gras dat gemaaid wordt, verliest elke keer dat het gemaaid wordt waardevolle voedingsstoffen. Daarom is het belangrijk regelmatig een gebalanceerde bemesting op te brengen. Op basis van een bodemmonster en de analyse daarvan kunt u het komende jaar de juiste bemesting toedienen.

 

•    Verticuteren

Direct na de winter het gazon verticuteren. Met een verticuteermachine wordt door middel van de ingebouwde pennen het mos, oude gras en onkruid eruit gehaald. Het resultaat is een behoorlijk, opengewerkt gazon.

Dit verticuteren dient u minimaal 1x per jaar te doen om een goede grasmat te krijgen en te houden.

 

•    Bekalken

Om mos tegen te gaan in je gazon is het belangrijk dat u het gazon regelmatig  je ook regelmatig kalk gebruikt; Bij speciale gazon mest zit dit normaliter ingemengd. Dit zorgt er voor dat de zuurgraad stabiel blijft. Mos houdt van zurige grond.

Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Als er mos in het gras zit, betekent dit dat de bodem te zuur is, mos houdt van zure grond. Vooral zandgrond verzuurt snel. Veel schaduw zorgt ook voor mos. Het mos vormt een dikke laag, regen water blijft in het mos hangen,  het gras verdroogt  en wortelt niet  in mos.

Voor    -   Na   

•    Maaien

Na de zachte winter kunt u deze maand alweer de eerste maaibeurt(en) uitvoeren. Zorg hierbij dat de messen van de maaimachine goed scherp zijn. Maai het gras niet te kort omdat er nog steeds een nachtvorst kan komen.

Zo geniet u de hele zomer lang van een prachtig gazon.

 

•    Doorzaaien

Doorzaaien is een vakterm waarmee het zaaien van graszaad in een bestaand gazon bedoeld wordt. In een gazon kunnen kale plekken ontstaan. Oorzaak hiervoor moet u zoeken in vorst, droogte, ziekte, overmatige betreding of voedingstekort . Op de kale plekken gaat onkruid groeien. Om dit te voorkomen zaait u het gazon door met een graszaadmengsel. Wij adviseren u graag welk mengsel het beste is in uw situatie.

 

Afspraak?

Weet u niet waardoor uw gazon zo'n slechte conditie heeft, wij komen graag bij u langs om u van dienst te zijn. Een afspraak in uw tuin? Bel 06-12 39 38 05 of mail voor een afspraak en vermeld dan graag uw telefoonnummer in uw mail opdat ik u kan bellen. Graag tot ziens in uw tuin!

Bert Tijssen