Tuintips februari

Fotoalbum

Het onderhoud van het gazon in februari

Gras groeit boven de 6 graden Celsius. Dit kan dus inhouden dat u binnenkort wellicht het gras dient te maaien. Deze winter is de temperatuur regelmatig boven de 6 graden en denken we al vaak dat het voorjaar is aangebroken.

Mocht er na het huidige zachte winterweer toch nog onverhoopt sneeuw op het gazon komen te liggen, dan kan je er beter niet over heen lopen. Het gras kan dan erg beschadigen. U kunt de sneeuw gewoon laten liggen. Dit is een goede isolatie voor uw grasmat.

Voorbereidingen op het voorjaar voor uw gazon kunnen bestaan uit het meten van de zuurgraad, de zogenoemde pH waarde. Op basis van deze meetgegevens adviseren wij u op welke wijze u uw gazon in topconditie kan krijgen. wij werken met speciale meststoffen, geven advies over beluchten, bekalken en het later eventueel verticuteren van uw gazon.

Veel mensen gebruiken geen kalk voor hun gazon, maar eigenlijk is het wel nodig. De grond waarop het gras groeit verzuurt automatisch. Dit komt door regen die lichtzurig is en daardoor de ph-graad van de grond doet dalen (hoe lager de ph-graad hoe zuurder) Gras groeit niet goed bij een te zure ondergrond, mos juist wel. Daarom is het verstandig om je gazon juist wel te bekalken.

Sommige grondsoorten verzuren ook sneller dan andere. Zo zullen zware kleigronden trager verzuren dan een lichte zandgrond.

Gevolgen van een lage ph-waarde (zure grond)

  •     Voedingsstoffen worden niet goed meer opgenomen en bemesting heeft dus weinig zin.
  •     Mossen groeien goed bij zure ondergrond
  •     Het leven in de ondergrond gaat dood
  •     Kale plekken in het gazon

 

Waarom uw gazon bekalken?

  •     Gezonde grasgroei
  •     Betere bodemstructuur
  •     Betere opname van meststoffen (voedingsstoffen)
  •     Minder mosvorming
  •     Minder kale plekken in uw gazon

 

Hoeveel kalk strooien?

Zomaar kalk strooien is geen goed idee. U moet eerst weten of het probleem zich voordoet en hoe erg het is gesteld met uw gazon.

Doe dus eerst een analyse van de bodem door een grondstaal te nemen en laat de zuurtegraad (ph waarde) berekenen. Hiervoor bestaan ook zelf testkits.

De ideale ph-waarde voor je gazon ligt tussen 6,0 en 6,5 waarbij 7 neutraal is. Afhankelijk van het resultaat van je bodemanalyse zult u licht of zwaar moeten bekalken.

Voor een gewoon onderhoud van je gazon moet u rekenen op 8-10kg kalk per jaar per 100m².

Beplanting in februari

Geniet van allerlei planten die wintergroen zijn, bessen dragen of zelfs nog bloeien. Ook viooltjes en winterheide geven prachtig kleur aan je tuin of in de winterbakken op je balkon.

U kunt bomen planten als het niet vriest. Bekijken van welke kant de meeste wind komt, hier dient de boompaal te worden zetten. Bind deze paal vervolgens met een speciale boomband aan de boom.

Snoeien

Met het zachte weer kunnen heel veel houtachtige gewassen  deze maand prima gesnoeid worden, tenminste als het niet vriest. Kijk alleen uit voor bomen en struiken die vroeg in het voorjaar bloeien zoals de sierkers en rododendrons, aangezien u hier snel de bloemen uit knipt. Ook opletten moet u met bijvoorbeeld de Prunus laurocerasus die erg vorstgevoelig wordt na een flinke snoeibeurt. 

Wat bloeit nu in uw tuin?

Er zijn al vele planten die de nodige kleur aan uw tuin kunnen brengen. Ik noem er een paar zoals de vroeg bloeiende Rhododendron dauricum. Deze vroegbloeiende Rhodo bloeit al deze maand in de kleur roze-paars en de plant kan een hoogte krijgen van uiteindelijk 2 meter. Ook de Chimonanthus praecox, en de lagere Helleborus laten deze maand hun bloemen zien.

Snoeien in februari

De hele maand februari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer.

Mocht u vragen hebben over tuinonderhoud bel of mail mij en ik zal u zo goed mogelijk advies geven.

Met vriendelijke groet,

Bert Tijssen