Tuintips juli

Fotoalbum

In de maand juli zijn de meeste tuinonderhoudswerkzaamheden reeds gedaan. Doch door het relatief droge voorjaar kan het zijn dat de vaste planten nog niet helemaal de bodem hebben afgedekt om onkruidgroei tegen te gaan. Ook kunnen hagen nog geknipt worden deze maand. Daarnaast zijn er regelmatig terugkomende zaken die gedaan dienen te worden, zeker als u een gazon heeft.

Gazononderhoud in juli

 • Maai het gras deze maand niet te kort om felle verbranding door de zon te voorkomen. Als het gras verbrand kunnen er kale plekken ontstaan welke snel door niet wenselijke wilde planten gevuld zullen gaan worden. Een grashoogte van 3 tot 5 cm is prima voor de huidige weersomstandigheden.

 

 • U kunt het beste elke week het gras maaien, zo krijgt u een sterk en gezond gazon.

 

 • Na het maaien kunnen de eventueel overtollige grasresten in de borders worden gestrooid. Op deze wijze houdt u de grond vochtig en zorgt u er tegelijkertijd voor dat niet wenselijke wilde planten weinig ruimte krijgt om te groeien.

 

 • Het is verstandig om in de vroege ochtend of in de vroege avond te sproeien. Waterdruppels hebben namelijk de werking van een vergrootglas. Door de zon ontstaan er brandplekken op het gazon en op de beplanting. Als u ’s middags sproeit  verdampt het water in de middag meteen en dat is waterverspilling.

 

 • Bemest het gras maandelijks voor een mooi gazon. Doe dit bij voorkeur wanneer er een regenbui op komst is bij bewolkt weer, zodat de mest goed kan inwerken in de bodem.

 

 • Ontstaan er gele en kale plekken in uw gazon? Dan kunt u dit op een natuurlijke wijze bestrijden met pireco grasinsecten. Pireco Grasinsecten (en larven) EER is een natuurproduct met specifiek werkende plantaardige extracten en micronutriënten. Verkrijgbaar in geconcentreerde vloeibare vorm en korrels. Het product is geen chemisch bestrijdingsmiddel en niet giftig voor mens en dier. Maaiafval is gewoon te composteren. Goedgekeurd voor de biologische teelt. Meer informatie vindt u op: pireco BT hoveniers is u graag van dienst om deze natuurproducten op een professionele wijze toe te passen in uw tuin.

Beplanting in juli

 • Als u bloemen kunt plukken uit uw eigen tuin doe dit dan ’s morgens vroeg. Knip of snij de bloemen af en zet ze zo snel mogelijk in het water. Zo geniet u echt van de zomer in uw tuin en brengt u uw tuin in uw huis.

 

 • Als u een rozentuin heeft sproei dan nooit water in de middag of avond, maar altijd in de (zeer) vroege morgen. Dit voorkomt dat er schimmels in uw rozentuin ontstaan.

 

 • Hebben uw rozen last van meeldauw en loopt de groei en bloei terug? Dan is RozenSTART de oplossing. de Engelse rozenkweker David Austin heeft zijn jarenlange ervaring gebruikt voor het aanpassen en verbeteren van de plantvriendelijke schimmels en de samenstelling hiervan. RozenSTART. De verschillende soorten nuttige schimmels zorgen voor een gezonde start. Vooral nieuwe aanplant, maar ook bestaande rozen hebben baat bij een gezonde en ontwikkeld wortelgestel. Door de biologische werking verbetert de waterhuishouding en het voedselbufferend vermogen van uw grond. Versterkt de weerstand van uw rozen. http://www.rootgrow.nl

 

 • Meerjarigen zoals vergeet mij niet, juffertje in het groen, leeuwenbekje, stokrozen en campanula's kunnen deze maand nog gezaaid worden.

 

 • Let erop dat planten met een groot blad tijdens droog weer ook genoeg water krijgen. Het water loopt namelijk snel van de grote bladeren af en bereikt zo nauwelijks de grond.

 

 • Vaste planten ondersteunen die hoog op groeien en u wilt niet dat ze na een flinke regenbui of storm plat liggen? Dan kunt u deze ondersteunen met plantensteunen zelf gemaakt van bamboestokjes of met plantensteunen van peacock, voor meer informatie kijk op http://www.peacock.nl

 

 • Plaats een hangmat in de tuin en geniet van vakantie in je eigen tuin. BT hoveniers helpt u om een professionele constructie te maken voor het plaatsen van een hangmat in uw tuin.

 

 • Kinderen vinden het heerlijk om met lekker weer buiten te spelen. Om ze een handje te helpen kun je een badje in de tuin zetten. Om kale plekken in het gras te voorkomen kun je het badje het beste om de paar dagen verplaatsen.

 

 • Houd op een creatieve manier de vogels op afstand van de zaaibedden en de jonge planten. Plaats een kinderwindmolentje bij de desbetreffende beplanting en laat alles zo rustig groeien.

 

 • Knip wat takjes tussen de in volle bloei staande lavendel om te drogen. Gedroogde lavendelbloemetjes ruiken heerlijk. Stop ze in een linnen zakje en laat ze geuren tussen je linnengoed.

 

 • Heeft u in juni nog niets aan bemesting gedaan, het kan nu nog. Breng mest aan in uw plantenborders.

 

 • (Sier)heesters en hagen verlangen nu ook mest. Haagplanten geeft u een hogere dosis, ze staan immers dicht op elkaar en daardoor onderhevig aan meer concurrentie en dus ook mestgebruik.

 

 • Regelmatig water geven of besproeien is in deze warme maand zonder veel regen echt een voorwaarde voor een uitbundige groei en bloeiwijze. Laat de grond nooit kurkdroog worden.

 

 • Door ‘s ochtends te sproeien beperkt u de kans op het ontstaan van schimmelziekten zoals meeldauw en de verwelkingsziekte bij clematissoorten.

 

 • Knip uitgebloeide bloemen van vaste planten zo snel mogelijk weg, u heeft zo de meeste kans op een tweede bloei.

 

 • Breng een laagje mulch aan rond de voet van rododendrons en azalea’s. Deze wortelen oppervlakkig, waardoor ze snel kunnen uitdrogen. 

De fruittuin in juli

 • In juli oogsten we van onze zelfgekweekte fruitsoorten: zomerframbozen, taybessen, kruisbessen, witte & rode trosbessen, pruimen en vroege zomerappelen. Het vruchtdunnen van pitfruit en steenfruit kan nu nog verder gebeuren.

 

 • Een gewone (uitdunning-)snoei kan u in juli doen bij abrikoos, amandel, driebladige (wilde) citroen, Japanse kornoelje, kersen, kruisbessen, moerbei, nectarine, perzik, pruimen, trosbessen/aalbessen en zomerframbozen. Twijgen zonder bloemen of vruchten en concurrenten kunnen verwijderd worden. Twijgen die teveel vruchten dragen worden ingekort zodat het dunnen gemakkelijker wordt. Zomersnoei (innijpen van jonge scheuten) kan gebeuren bij blauwe bessen, kiwi, minikiwi, vijgen, zoete kersen en lei-fruitbomen. In juli snoeien is erg groeiremmend.

 

 • In juli dienen de zwaar beladen en afgebroken takken van steenfruitbomen (pruim-kers-perzik) dringend te worden gesnoeid.

 

 • Ook bij druiven dienen deze maand de zomersnoei te worden uitgevoerd.

 

 • In de zomer niet snoeien de kruisbessen, de worcesterbessen en zwarte trosbessen. Hier is middellang tot lang vruchthout nodig voor een optimale productie.

 

 • Doe geen zomersnoei bij extreem hoge temperaturen, want dan is er gevaar op zonnebrand en verhitting van de bessen en vruchten.

 

 • Bij alle perenbomen mag er nu zomersnoei worden gedaan, vooral bij de leivormen. De meeste rugscheuten verwijderen en de andere scheuten intoppen op ca. 10 cm.

 

 • Alle steenfruisoorten (Prunus soorten) mogen nog steeds gesnoeid worden zoals pruim, perzik, zoete kers, abrikoos en amandelbomen.

 

 • Ook de houtige kleinfruit ribes struiken snoeien, de rode en witte trosbessen, zomerframbozen (na de oogst) en de vaccinium soorten waarbij de jonge scheutjes ingetopt dienen te worden. 

Bladval bij fruitbomen en fruitstruiken.

Verschillende oorzaken zijn mogelijk: voedselgebrek, schimmelaantasting, spintmijten, luchtgebrek in de grond en droogte. Vroegtijdige bladval kan ook een gevolg zijn van te diep te planten. Normaal mogen de wortels maar net onder de grondoppervlakte zitten. Zitten de wortels te diep, dan kunnen ze luchtgebrek krijgen, waardoor de plant afwijkingen gaat vertonen. Door veel ruw organisch materiaal (humus) in de plant-put te doen, kan er (tijdelijk) luchtgebrek zijn in de grond.

 

Advies en hulp?

Mocht u ondersteuning, door vakmensen, bij het onderhouden van uw tuin wenselijk vinden dan is BT hoveniers u graag van dienst.

 

U kunt mij elke werkdag bellen op mijn persoonlijke telefoonnummer: 06- 12 39 38 05 ik wens u een fijne zomermaand toe in uw eigen tuin of op uw vakantieadres.

 

Met vriendelijke groet,

 

Bert Tijssen