Tuintips juni

Fotoalbum

Het onderhoud voor de tuin is dit jaar ook weer erg afhankelijk van het wisselende klimaat. Gelukkig zijn er weer wat mooie buien gevallen en beginnen de hagen en planten weer volop te groeien.

 

Gazononderhoud

Iedere week uw graszoden maaien. Maai het gras bij warm weer niet te kort om verbranding (van de wortels) te voorkomen en er kale plekken in uw gazon kunnen gaan ontstaan.

Ga door met het bestrijden van onkruid en sproei als dat nodig is. Belucht plekken die vaak worden belopen of op een andere manier intensief gebruikt wordt, en strooi er wat zandige compost op. Als u een groene grasmat wilt behouden bij warm weer, goed sproeien. Als u niet sproeit kan de grasmat snel geel/bruin worden en verbrandings plekken ontstaan waar onkruiden hun kans zien om zich in uw gazon te vestigen.

In juni worden veelal ook de graskanten gestoken. Als uw gazon uit rechte vormen bestaat span dan altijd een touwtje waarlangs u kunt steken met uw graskanten steker. Doe dit langs plantvakken met een schuine kant, waardoor uw graskanten sterker worden en minder snel zullen afbrokkelen.

Bemesten alleen bij regenachtig en bewolkt weer om schade aan uw grasmat te voorkomen.

Ook het verticuteren en beluchten van de grasmat kan deze maand nog worden uitgevoerd.

 

Hagen knippen

Half juni is een goede tijd om de hagen te knippen, liefst voor de langste dag (21 juni). De meeste heesters lopen na de langste dag nog een keer uit. Zo worden de kale plekjes in de haag mooi opgevuld.

Span een touwtje als je niet goed recht kunt knippen en bekijk het werk af en toe van een afstandje. Hagen worden vaak taps gesnoeid, zo vangen ze ook aan de onderkant het licht goed op. Op een lichte plek kun je ze ook gewoon recht knippen. Leg vóór het knippen een stuk plastic of een oud kleed naast de heg. Dat bespaart veel werk bij het opruimen van het snoeisel.

Bij groenblijvende hagen zoals buxus, hulst en coniferenhagen bij voorkeur knippen bij bewolkt weer om bladverbranding door de zon te voorkomen. Bij bladverbranding ontstaat een bruine waas van afgestorven blad en dat is geen fraai gezicht.

Als u een ladder moet gebruiken om een hoge haag te knippen gebruik dan een veilige trap en zorg voor een stabiele ondergrond, een ongeluk is snel gebeurt. Als u hulp wilt van BT hoveniers bel of mail ons, dan maken we een afspraak in uw tuin.

Hagen bemesten

Mensen vergeten hagen meestal te bemesten. Het gevolg hiervan is dat hagen slecht groeien, kale plekken krijgen of doodgaan. Volwassen hagen moeten in

het voorjaar aan twee zijden worden bemest met specials hagenmest, deze bevatten Mycorrhiza schimmels die de wortelgroei bevorderen en in symbiose met de wortels leven (vooral beukhagen appreciëren dit ten zeerste ! )

Deze mest vervolgens licht inharken en eenmaal flink natmaken. Dan wordt de mest door de plant opgenomen.

 

Vaste planten border

De vaste planten border deze maand vrij houden van onkruid, dat scheelt u de komende maanden het nodige werk. Sommige vaste planten vragen wat ondersteuning om bij zware wind en regen overeind te blijven staan.

Hiervoor zijn heel fraaie ondersteuningsmaterialen in de handel die op een sierlijke manier uw planten ondersteunen, kijk eens op www.peacock.nl. Sommige vaste planten kunt u na de bloei terug knippen opdat ze later in de zomer voor een 2e keer bloeien. 

 

Heeft u vragen over tuinonderhoud, bel of mail BT hoveniers.

Graag tot ziens in uw tuin!