Tuintips mei

Fotoalbum

De meimaand is de groeimaand. Alle hens aan dek om het onkruid geen kans te geven, de hagen te knippen, snoeien van lavendel en dunningssnoei van fruitgewassen voor een goed oogst later in het gazon en nog veel meer. BT hoveniers helpt u graag om uw tuin in conditie te krijgen en te houden.

Gazononderhoud mei

Deze maand het gazon bij bewolkt en regenachtig weer bemesten met een organische of anorganische meststof. U kunt ook meststoffen aankopen waarbij onkruidbestrijding voor de grasmat is gecombineerd.

 

Ook het verticuteren en beluchten dient deze maand plaats te vinden. Einde maand kunnen ook de graskanten worden gestoken.

 

Kale plekken doorzaaien en bemesten. Zorg er wel voor dat het graszaad licht wordt ondergewerkt want de vogels hebben ook honger.

 

Plantenbakken

Na ijsheiligen kunt u de éénjarige planten weer veilig in de plantenbakken zetten. Als u kuipplanten heeft laten overwinteren kunnen deze in mei ook weer veilig naar buiten

 

Snoeien en knippen in mei.

Begin van de maand kunt u Lavendel snoeien als u tenminste de voorjaarssnoei toepast in plaats van de najaarssnoei. B

Eind van de maand, begin juni zullen de meeste hagen hun eerste knipbeurt krijgen. Doe dit bij groenblijvende hagen zoals Buxus en coniferen bij bewolkt weer. D ekans op bladverbranding is anders erg groot en dat geeft een bruine waas over uw groenblijvende haag en dat staat niet zo.

Ook dienen er bij de diverse fruitgewassen dunningssnoei te worden toegepast, zoals bij kiwi, krentenboompje, lijsterbes, kaki, Japanse wolmispel, gojibes, olijfbomen, abrikozen, zoete- en zure kersen, pruimen, amandel, perzik, nectarine en sleedoorn.

Twijgen zonder bloemen of vruchten kunnen ook verwijderd worden. Twijgen die teveel bloemen dragen kunnen ook ingekort worden, zodat het vruchtdunnen gemakkelijker wordt.

Zomersnoei (innijpen van scheuten) kan in mei gebeuren bij blauwe bessen, trosbessen/ aalbessen en lei-fruitbomen.

Voorjaarsbloeiende heesters kunt u het beste direct na de bloei snoeien. U behoudt dan mooie struiken met jonge takken die elk jaar weer rijkelijk zullen bloeien. Enkele soorten: Forsythia, Ribes, Chaenomeles, Kerria, winterjasmijn en vele anderen. Wij geven u graag advies.

 

Vaste planten

Hogere vaste planten en planten met slappe stengels zullen een steuntje nodig hebben als het hard gaat waaien en regenen. Je kunt nu alvast bamboestokjes of rijshout bij de planten in de grond steken, of een speciale plantensteun plaatsen waar de stelen doorheen groeien. Voor grote plantvakken kan dat ook heel handig met een horizontaal stuk gaas (betongaas of kippengaas), bevestigd aan een paar stokkentenborder

 

Slakken

Houd die frisse jonge blaadjes goed in de gaten, want de slakken zijn er ook dol op, en die zullen al gauw weer in de tuin opduiken. Het zijn trouwens vooral de naaktslakken die de bladeren van bijvoorbeeld de Hosta’s opeten; de huisjesslakken richten nauwelijks schade aan. Je kunt de slakken vangen, met de hand (of handschoen), als ze na een regenbui of vochtige nacht massaal tevoorschijn zijn gekomen. Of vang ze met een vernuftige val: daarvoor graaf je een bekertje met een laagje bier in in de grond, waar de slakken in zullen vallen en na een zware dronkenschap in verdrinken.

De meest effectieve methode is het strooien van speciale korrels, uiteraard een milieuvriendelijke soort waar vogels en andere dieren niet ziek van worden. Als je de tuin aantrekkelijk hebt gemaakt voor vogels, zullen zij de slakken opeten. Wil je graag meer vogels in de tuin? Let dan op voldoende nestgelegenheid, zoals dichte struiken of een boom, en plant iets met bessen. Vraag eventueel een professioneel tuinadvies hoe je de tuin aantrekkelijker kan maken voor vogels en vlinders.

 

Zomerbloeiende bollen

De zomerbloeiende bol- en knolgewassen (dahlia, canna, gladiolen, begonia's,...) moeten nu echt dringend de grond in om tijdens de zomer rijkelijk te kunnen bloeien.

Taxuskever

BT hoveniers verzorgt niet alleen uw tuin maar waakt daar ook over door als er schadelijke insecten worden waargenomen daar, ino velreg met u, actie tegen wordt ondernomen. Een van deze schadelijke insecten is de Taxuskever of wel de gegroefde lapsnuitkever.

Deze eet vooral aan de wortels van Taxus, Rododendron, Euonymus, Viburnum, Astilbe, Sedum, Primula, Thuja, Picea, Fragaria, Camelia, Azalea, Fuchsia en Huechera. De kevers maken mooie kartelranden aan de bladeren. Bestrijden kan eveneens met aangetast blad taxuskever.jpgnemathode in de periode van mei tot en met september/oktober.

Larven van de TaxuskeverDe larve is roomwit met een roodbruine kop.

De larven overwinteren. In zachte winters kunnen ze doorgaan met vreten aan wortels met alle schade van dien.  Vanaf juni worden elke dag nieuwe larven worden geboren.

De levenscyclus van de Taxuskevers

Vanaf half maart tot begin juni en van eind juli tot aan de vorst zijn de larven actief en vreten zij aan wortels.

 

Hoe kun je deze probleem oplossen? Op dit moment zijn er geen bestrijdingsmiddelen voorhanden die je in grasland mag gebruiken voor de bestrijding van nematoden, engerlingen ect.

In de landbouw wordt vaak een gewasrotatie toegepast. maar dit is niet toepasbaar op een sportveld, golfbaan of in borders.

Om te zorgen dat we minder afhankelijk worden van bestrijders kunnen we ook anders te werk gaan.

Preventief inzet van juiste bodembewerking en bemesting. Meer wortelmassa geeft een veel hogere schade drempel… Verdrijving  door creëren van ongunstige leefomstandigheden.

Aanpak  larve van de taxuskever

Deze is ook met aaltjes te bestrijden maar kent een andere cyclus. Hier kan men het hele jaar bij voldoende bodemtemperatuur bestrijden. Ook hier geldt wel dat de bodem vochtig dient te zijn en gehouden wordt. Als bestrijding kunnen we gebruik maken van het parasitaire aaltje Heterorhabditis. Echter de bodemtemperatuur moet dan op zo’n 6-10 graden liggen. Dit betekent dat er een langere periode met temperaturen van minimaal 15o C nodig is.

Algemene toepassing:

Maak de te behandelen plekken goed vochtig (tot 15 a 20 cm diepte) en maak van de verpakking aaltjes een oplossing met lauw water in 1 of meerdere gieter(s) (afhankelijk van de te behandelen oppervlakte) en giet deze (nadat de grond vochtig gemaakt is) uit over de aangetaste plekken.

Daarna beregenen of aangieten om ervoor te zorgen dat de aaltjes goed de bodem in kunnen komen.

Houd de eerste week de bodem goed vochtig!

BT hoveniers is u graag van dienst met advies en het verzorgen van uw tuin.

Afspraak?

Wilt u advies in uw tuin, dan kunt u mij iedere werkdag tussen 08:00 en 17:00 uur telefonisch bereiken op nummer 06 - 12 39 38 05. Mailen kan altijd, vermeld dan wel uw telefoonnummer opdat ik telefonisch contact met u kan opnemen.

Graag tot ziens in uw tuin!

Bert Tijssen.