Tuintips september

Fotoalbum

De herfst nadert en in de tuin zijn er nog enkele felle en vurige kleuren die u kunnen opvrolijken voordat de winter gaat invallen.Een tuin met goede najaarsbloeiers verlengt de zomer in uw tuin!

Gazononderhoud

Begin deze maand kan de laatste bemesting worden gegeven voor de winter. Zorg voor een continue bemesting van het gazon om een goed gesloten grasmat te krijgen zodat deze goede de winter in kan gaan. Maai regelmatig om de 4-5 dagen bij groeizaam weer zoals in begin september. Zorg voor scherpe messen van uw grasmaaier. Bemest bij bewolkt en regenachtig weer.

 

Hagen en heggen

In de maand september kunt u nu nog de verschillende hagen en haagjes snoeien. Coniferenhagen en andere groenblijvende hagen zoals buxus kunt u deze maand bij bewolkt weer ook snoeien. Snoei nooit bij felle zon want dan treed bladverbranding op. Zorg ervoor dat de onderzijde breder wordt geknipt dan de bovenzijde. Hierdoor krijgt uw haag betere lichtinval en voorkomt u dat er onderin delen gaan afsterven waardoor er gaten in uw haag komen. Dit is niet alleen lelijk maar geeft onkruid ook de ruimte om zich te ontwikkelen.

 

Kuipplanten

Kuipplanten deze maand niet meer bemesten voor de winter, als ze bij u buiten blijven staan. Geef om de dag water anders kan de grond bij de kuipplanten snel uitdrogen en schade optreden bij uw kostbare kuipplanten. Maak nu al een afspraak om volgende maand uw kuipplante te laten overwinteren als u daar geen ruimte voor heeft.

Rozen

Struikrozen kunnen in de nazomer lange sterke scheuten vormen die niet bloeien. Deze inkorten tot op een halve meter van het hart van de plant. Hierdoor zullen de overgebleven knoppen sterker worden. In september niet meer bemesten opdat de rozen voor de winter kunnen afharden. 

Vaste plantenborders

Vooral het verwijderen van onkruid is in deze periode van belang. Warm weer afgewisseld met regenbuien zijn de ingrediënten voor snelle ontwikkeling van onkruid. Hoge vaste planten opbinden en begeleiden opdat deze bij regen en wind niet omvallen en zo hun sierwaarde verliezen.Pioenrozen kunnen deze maand verplant worden.

Bollen en knollen

Deze maand kunt u bollen en knollen planten zodat u komende winter en voorjaar weer kleur en fleur in uw tuin heeft. Van botanische crocussen in februari tot narcissen in april en mei. Denk ook eens aan wat mee bijzondere bollen en knollen zoals de Erythronium, Ermerus of de Ixiolorion en Tritelia.

Wij geven u graag advies en helpen u graag om uw tuin en investering in (top)conditie te krijgen en te houden.

Met vriendelijke groet,

 

Bert Tijssen