Vijver onderhoud mei

Fotoalbum

In de mei maand is er een grote kans dat uw vijverwater groen wordt. Het water wordt warmer, er is voldoende voeding in de vijver en de water- en oeverplanten nemen nog niet optimaal voeding uit het water weg. De algen groeien snel en explosief, zeker bij wat warmer weer.

Als uw vijver een goede biologische balans heeft verdwijnt het groene water na enkele weken, als de oever- en waterplanten groter zijn. Als de zuurstofplanten niet voldoende aanwezig zijn of als er een teveel aan voedingsstoffen of vissen is dan wordt het een probleem.
 
Probleemvijvers helder krijgen en zweefalgen bestrijden, hoe doe je dat?
Veel vijvers leveren niet het beoogde resultaat op. De zuurstofplanten groeien slecht of helemaal niet en het water is troebel. Dit is natuurlijk erg jammer. Een mooie, heldere vijver met groeiende planten en een zichtbaar onderwaterleven is immers stukken mooier dan een troebele poel. Om nog maar te zwijgen van al het werk en de forse investering die gedaan is bij de aanleg van de vijver.
 
Heel veel troebele vijvers kunnen met een paar simpele ingrepen omgetoverd worden in kraakheldere waterpartijen. Helaas is niet altijd duidelijk wat je wel en juist niet moet doen. De advisering door tuincentra laat vaak te wensen over. Op deze pagina lees je hoe je een troebele probleemvijver kunt redden, met een duidelijk stappenplan.
Voorbeeld van een vijver met zweefalgen. Het water is groen en troebel en er is niets te zien van het onderwaterleven in de vijver.
 
Als een vijver last heeft van zweefalgen, groeien de zuurstofplanten meestal niet meer. Alle voedingszouten en Co2 in het vijverwater worden door de algen gebruikt.
 
Met de juiste ingrepen kan een troebele vijver weer helder gemaakt worden.
           

Diagnose bij groen of troebel water

Veroorzaker 
De veroorzaker van troebel water is zweefalg. Dit is een klein, eencellig plantje dat lage eisen stelt aan zijn groei. In vijvers waar de gewone planten niet meer kunnen groeien, voelt zweefalg zich nog prima thuis en kleurt alles troebel groen.
 
Troebel water en slecht groeiende zuurstofplanten betekenen altijd dat de driehoek van helder water ergens verstoord is. 
 
Zuurstofplanten                       
-staan er voldoende zuurstofplanten in de vijver?                
-groeien de zuurstofplanten goed?               
                       
 
Kooldioxide (CO2)                   
-is er een biologisch filter aanwezig?             
-is de PH-waarde van de vijver 's ochtends lager dan 7,5?              
                         
Mineralen                    
Is de waterhardheid van de vijver het afgelopen jaar minstens eenmaal op peil gebracht?                     
Meestal is het echter zo, dat er in een troebele vijver meerdere oorzaken voor het probleem zijn. BT hoveniers geeft daarom een stappenplan, dat je in alle gevallen kunt volgen om je vijver weer helder te krijgen.
 

Stappenplan: van groen naar helder water

Stap 1: verbeter de waterhardheid
Hard water is de allereerste vereiste voor een heldere vijver. In zacht water groeien alleen zweefalgen, geen zuurstofplanten. De waterhardheid van elke vijver loopt terug, omdat invallend regenwater extreem zacht is. In elke vijver moet dus periodiek de hardheid op peil gebracht worden. De waterhardheid geeft aan, hoeveel mineralen er in het vijverwater aanwezig zijn. Deze mineralen vormen voedingszouten voor de zuurstofplanten. Je kunt de hardheid van het vijverwater op peil brengen door de vijver te behandelen met Mineral Clay.
 
Stap 2: zorg voor voldoende CO2
Groeiende zuurstofplanten zorgen voor helder water. Voor hun groei zijn deze planten afhankelijk van CO2 in het water. Zorg dus voor voldoende CO2 in je vijver. Je kunt dit doen door het plaatsen van een biologisch filter, het aanbrengen van bodemsubstraat en te zorgen voor watercirculatie. Eventueel kun je met KH-Extra direct extra Co2 aan de vijver toevoegen.
 
Stap 3: bestrijd de aanwezige zweefalgen
Aanbrengen van drijfplanten. Goede soorten zijn azolla en kikkerbeet. Deze planten nemen veel voedingsstoffen op uit het water en fungeren als voedselconcurrent voor de zweefalgen. Je kunt alle genoemde methodes van algbestrijding gelijktijdig uitvoeren: hoe meer, hoe effectiever en sneller je de zweefalg bestrijdt.
 
Stap 4: plaats nieuwe of extra zuurstofplanten
De eerste drie stappen kun je direct uitvoeren, met het plaatsen van nieuwe zuurstofplanten moet je wachten tot de vijver weer enigszins helder is. Als je namelijk nieuwe zuurstofplanten plaatst voordat de zweefalg verdwenen is, zal er nog te weinig CO2 in het vijverwater zitten om de planten goed te laten groeien (zweefalgen zijn grootverbruikers van CO2).
 
Als je deze stappen doorlopen hebt, voldoet je vijver weer aan de voorwaarden van helder water. Door te blijven zorgen voor een goede waterhardheid, voldoende groeiende zuurstofplanten en voldoende productie van Co2 zal je vijver ook helder blijven.             
           

Een groene troebele vijver voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. De informatie op deze pagina is vooral gericht op het behandelen van vijvers die al last hebben van zweefalg, maar het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat je moet doen om een heldere vijver helder te houden.
 
Het manier waarop je een heldere vijver helder kunt houden: zorg voor een goede waterhardheid, voldoende Co2 in het vijverwater en een voldoende hoeveelheid zuurstofplanten en niet teveel vissen, want deze scheiden ook voedingsstoffen uit.
 
Door tenminste éénmaal per jaar de waterhardheid op peil te brengen, een eventueel filter te behandelen en de zuurstofplanten op de juiste manier te onderhouden, houd je je vijver op een eenvoudige manier helder.
 

Vragen?

Mocht u vragen hebben over vijveronderhoud of vijveraanleg, dan kunt u mij altijd bellen of mailen.

Met vriendelijke groet,

Bert Tijssen