Vijveronderhoud juni

Fotoalbum

Juni is de groeimaand en de planten groeien deze maand dan ook enorm. Voor een vijver is dit in het begin prima want daardoor worden de voedingsstoffen uit het vijverwater gehaald waardoor er minder overblijft voor algen en wieren. Nu in juni is er kans dat een vijver dicht gaat groeien door de groei van waterplanten. Dit is veelal niet wenselijk en daarom overmatige plantengroei verwijderen.

Bij het opmerken van algen of wieren kun je deze best uit de vijver proberen weg te vissen met behulp van een riek of hark waarrond je de algen kunt draaien. Een andere waterplant die je ten alle tijde moet aanpakken is eendenkroos. Dit waterplantje vermeerdert zich zo snel dat het al heel snel een plaag wordt.
Goede zuurstofplanten zijn sterrenkruid, waterpest, fonteinkruid, hoornblad, vederkruid en waterranonkel.
 
Ook kan in deze tijd stuifmeel en ander stof op het oppervlak van uw vijver belanden. Dit wateroppervlak kunt u helder houden met een oppervlakte afzuiger zoals een skimmer. Wij informeren u graag.
 
Nu het water voldoende is opgewarmd kunnen nieuwe vissen de vijver in.
 
In juni worden de vissen ook volop gevoerd, maar hier moet je wel voorzichtig zijn dat je niet teveel voer toedient. Alle voeder die de vissen niet op kunnen eten zal liggen gisten of de filters vervuilen. Geef de vissen nooit meer voeder dan ze op enkele minuten kunnen opeten. Volg het goed op en reinig de filters op regelmatige basis.
 
Waterlelies die uitgebloeid zijn of gele bladeren mogen worden weggesneden.
De gele lis is uitgebloeid en de zaaddozen worden nu gevormd. Om te vermijden dat de gele lis over de hele vijver uit zou zaaien, kun je de zaaddozen best verwijderen.

Meer informatie of advies? Bel of mail BT hoveniers.