Vijveronderhoud september

Fotoalbum

De belangrijkste periode voor vijveronderhoud is het najaar. Om een goede en heldere vijver te krijgen en te houden in het komende voorjaar is het van belang in het najaar uw vijver goed te onderhouden.

Draadalgen voorkomen

De plantengroei in de vijver zal rond oktober tot stilstand komen. Draadalgen groeien echter altijd wat langer door dan de waterplanten en in het voorjaar hervatten ze hun groei ook weer eerder. Een vijver waaraan vanaf september niets is gedaan, kampt in het voorjaar daarom vaak met een draadalgenprobleem.

 

Draadalgen groeien in het najaar langer door dan de waterplanten en hervatten hun groei in het voorjaar ook weer eerder. Dat is de reden dat veel vijvers in het voorjaar met een draadalgenplaag te maken hebben.

 

Draadalgen groeien, in tegenstelling tot zuurstofplanten, goed in zacht water. Om draadalgen te bestrijden, is het daarom belangrijk niet alleen de aanwezige algen en algsporen te doden, maar ook de waterhardheid van de vijver te verhogen.

 

Vallende bladeren uit de vijver houden

Invallende herfstbladeren zijn de oorzaak van veel vijverproblemen. De jaar na jaar ingewaaide bladeren vormen een dikke, voedselrijke laag op de bodem van de vijver en veroorzaken na verloop van tijd zweefalg en groen water. Het beste kun je in de herfst een fijnmazig net over de vijver spannen. Op deze manier houd je met minimale inspanning de vijver bladvrij. Verwijder bladeren die toch in de vijver terechtkomen af en toe net een schepnet.

Wij van BT hoveniers zijn vijverspecialisten en helpen u graag als u vragen heeft. 

Met vriendelijke groet,

 

Bert Tijssen