Tuinwerkzaamheden voor de winter

Fotoalbum

De winter is de periode om uw tuin voor te bereiden op het nieuwe tuinseizoen. Over enkele maanden is het alweer voorjaar!

Snoeien bomen

De winter is een uitstekende tijd om bomen te snoeien. Bomen zijn nu in winterrust. Bij een kale boom overzien we beter welke takken er gesnoeid moeten worden.  

Wij snoeien bij de bomen het volgende:  

 1. Dubbele toppen worden verwijderd;
 2. Opdat onder de boom door gelopen en gekeken kan worden kronen we boom op;
 3. We snoeien tegen elkaar schurende takken weg, en voorkomen zo wonden. Schimmels groeien graag in de schuurwonden en verzwakken de bomen.
 4. We snoeien maximaal ¼ deel van de kroon in één keer weg. Snoeien we meer weg, dan reageert de boom met veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende rechtopstaande takken in een boom.

ABC Bomen

ABC bomen snoei je niet als ze kaal zijn, zij gaan bloeden bij een wintersnoei wat betekent dat er sap uit de snijwond komt. Denk bij ABC bomen aan Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). Ook de notenboom (Juglans) gaat bloeden en mag ’s winters niet gesnoeid worden. Snoei de ABC bomen vroeg in de winter, voor december, of tijdens de zomermaanden.

 

Fruitbomen

Fruitbomen snoei je om een betere oogst te krijgen. Pitvruchtbomen snoei je tussen januari en maart. Steenvruchtbomen snoei je niet in de winter, maar juist na de bloei. Lees meer bij fruitboom snoeien of appelboom snoeien.

 

Leibomen

 • Leibomen snoeien doe je bij voorkeur in de winter. We knippen bij leilindes alle zijtakjes terug op de horizontale dikke leggers, we binden de takken aan waar nodig opdat de leivorm intact blijft.

 

Snoeien heesters

Snoeien van heesters wordt vaak het moeilijkste en meest ingewikkelde tuinwerk gevonden. Wanneer moet het, waarom en hoe? 

De belangrijkste redenen om te snoeien zijn:

 • een betere vorm en groeiwijze van heesters bereiken;
 • wat (te) groot dreigt te worden, intomen;
 • delen van een heester die in de weg zitten, wegnemen (ook te laag hangende of uitzakkende takken verwijderen;
 • gezondheid van heesters bevorderen (altijd wat dood, zwak en ziek is verwijderen);
 • de bloei van heesters stimuleren, sterke snoei geeft sterke bloei;
 • meer, betere en grotere vruchten bereiken;
 • verjongen van de heester;
 • jong blad aan nieuwe scheuten bevorderen omdat dat dit vaak mooier is;
 • voor betere veiligheid van de heesters (uitzicht en doorgang niet belemmeren);
 • ongewenste opslag weghalen (scheuten uit wortels of stam)

Wij van BT hoveniers zorgen voor een vakkundige snoei van uw heesters.

Vaste planten borders

Vaste planten borders onkruidvrij maken. Het wieden van het onkruid voorkomt dat er komend voorjaar extra veel onkruid tevoorschijn komt. Het blad tussen de vaste planten kunt u het beste laten liggen, dit geeft een natuurlijke bedekking tegen de wintervorst. Afgestorven plantendelen kunt ook het beste laten staan omdat deze ook een  natuurlijke bescherming geven tegen wind en vorst. Sommige uitgebloeide plantendelen geven in de winter ook nog een fraaie structuur aan de border. In het voorjaar tijdens de voorjaarsbeurt verwijderen we het blad en knippen we de uitgebloeide en afgestorven delen weg.

Rozen snoeien,  aanaarden en bemesten

De rozen kunnen voor de winter een wintersnoeibeurt krijgen waardoor een wat netter winterbeeld ontstaat. De rozen worden op 60-80 cm. hoogte terug gesnoeid en in het voorjaar op ogen terug gesnoeid. Om de veredelingsplaats in de winter te beschermen wordt de basis aangeaard. Dit houdt in dat er aarde tegen de rozenstam wordt aangebracht door een kleine geul om de roos te graven. Deze geul vullen we op met compost opdat de bodemstructuur wordt verbeterd en er in het vroege voorjaar voedingsstoffen direct beschikbaar zijn.

Blad verwijderen

Wij verwijderen het blad van het gazon, de bestrating en voeren dit af. Als er teveel blad op uw gazon blijft liggen dan zal de grasmat daar schade van ondervinden. Gevallen bladeren moeten ook worden verwijderd van jonge scheuten, gras, wintergroene planten en het gazon, want de vochtige bladeren kunnen verrotting veroorzaken. Doordat het zonlicht wordt tegengehouden, ontstaan er lelijke bruine plekken in het gazon. Sommige bladeren kunnen ook schade geven aan siertegels. Denk hierbij aan beuken en eikenblad dat vol zit met looizuur en dit zuur kan lelijke plekken veroorzaken aan siertegels. 

Graskanten bijwerken

BT hoveniers zorgt dat uw gazon met strakke kanten de winter in gaan zodat u vele maanden kunt genieten van strakke gazonranden. 

Gazon bekalken

Als u volgend jaar een mooi gazon wilt hebben dan kunt u nu het beste actie ondernemen. Dit begint met het strooien van kalk. Waarom nu voor de winter uw gazon bekalken?

 • De kalk krijgt de gehele winter de kans om op te lossen en homogeen in de bovenste toplaag, daar waar de meester wortels zich bevinden en door te dringen;
 • Zodoende is de pH van deze toplaag tegen het voorjaar overal aangepast aan de meeste planten waardoor de kans op gebrek verschijnselen in het voorjaar verkleind;
 • Een aangepaste zuurgraad in de bodem onder uw gazon zorgt voor een goede grasgroei waardoor de kans op mosvorming wordt verkleint;
 • Wanneer pas in het voorjaar bekalkt wordt zal nog enkele weken gewacht moeten worden voordat de pH ideaal is.

 

Borders afstrooien

BT hoveniers strooit de borders af met groencompost. Meer organisch stof zorgt voor een betere opnamen van voedingsstoffen en geeft een goede structuur voor wortelgroei. Tevens wat aan voedingstoffen uit de tuin wordt gehaald middels blad en snoeiafval zal ook weer teruggebracht moeten worden.

Graag tot ziens in uw tuin.

Met vriendelijke groet,

Bert Tijssen

BT hoveniers