Vijveronderhoud oktober

Fotoalbum

Een belangrijke periode voor vijveronderhoud is het najaar. Om een goede en heldere vijver te krijgen en te houden in het komende voorjaar is het van belang in het najaar uw vijver goed te onderhouden.

Draadalgen voorkomen

De plantengroei in de vijver zal rond oktober tot stilstand komen. Draadalgen groeien echter altijd wat langer door dan de waterplanten en in het voorjaar hervatten ze hun groei ook weer eerder. Een vijver waaraan vanaf september niets is gedaan, kampt in het voorjaar daarom vaak met een draadalgenprobleem.

 

Draadalgen groeien in het najaar langer door dan de waterplanten en hervatten hun groei in het voorjaar ook weer eerder. Dat is de reden dat veel vijvers in het voorjaar met een draadalgenplaag te maken hebben.

 

Draadalgen groeien, in tegenstelling tot zuurstofplanten, goed in zacht water. Om draadalgen te bestrijden, is het daarom belangrijk niet alleen de aanwezige algen en algsporen te doden, maar ook de waterhardheid van de vijver te verhogen.

 

Vallende bladeren uit de vijver houden

Invallende herfstbladeren zijn de oorzaak van veel vijverproblemen. De jaar na jaar ingewaaide bladeren vormen een dikke, voedselrijke laag op de bodem van de vijver en veroorzaken na verloop van tijd zweefalg en groen water. Het beste kun je in de herfst een fijnmazig net over de vijver spannen. Op deze manier houd je met minimale inspanning de vijver bladvrij. Verwijder bladeren die toch in de vijver terechtkomen af en toe net een schepnet.

‚ÄčWaterhardheid

Zorg ervoor, dat de vijver met een goede waterhardheid de winterperiode ingaat. In het voorjaar kunnen de zuurstofplanten dan direct goed uitschieten. 

Filter en pomp uitschakelen

Het filter voorziet de vijver tijdens het groeiseizoen van koolzuur (Co2). Omdat de plantengroei in de wintermaanden stilligt, moet je het biologisch filter in deze periode ook uitschakelen. Je vijver zou anders kunnen verzuren, omdat de geproduceerde koolzuur niet wordt opgenomen door de zuurstofplanten.

 

Zorg er voor, dat bij een watertemperatuur lager dan 8 graden alle pompen, fonteintjes en andere vormen van watercirculatie uitstaan. Tijdens de winter vormt zich onder in de vijver een waterlaag van vier graden, waarin vissen, planten en amfibieën kunnen overleven. Als je een pomp laat draaien in de winter, koelt deze waterlaag verder af en kunnen planten en dieren doodgaan.

 

Vissen niet meer voeren

Vissen zijn koudbloedige dieren. Bij een lage watertemperatuur ligt hun stofwisseling bijna helemaal stil. Om deze reden hoef je vissen bij een watertemperatuur lager dan 10 graden niet te voeren.

 

Dode plantdelen verwijderen

Verwijder in het najaar een gedeelte van de dode, uitgegroeide plantdelen. Dit zijn bijvoorbeeld de drijfbladeren van de waterlelie en de lange scheuten van zuurstofplanten als waterpest en aarvederkruid. Verwijder niet alle afgestorven delen; laat een gedeelte zitten tot het voorjaar. Vissen verschuilen zich in de wintermaanden graag tussen deze planten. In een volledig kaal gesnoeide vijver kunnen ze zich niet verstoppen.

Wij van BT hoveniers zijn vijverspecialisten en helpen u graag als u vragen heeft. 

Met vriendelijke groet,

 

Bert Tijssen