Fruittuin in november

Fotoalbum

In november worden sommige fruitsoorten geoogst zoals de Kiwi’s. Het duurt vrij lang voordat u kunt oogsten van de Kiwiplant. Dit duurt veelal 4-5 jaar na de aanplant. Sommige variëteiten zijn nog later oogstbaar. De kiwi moet bij voorkeur zo laat mogelijk worden geplukt. Veelal bij voorkeur net voor of na de eerste lichte vorst, afhankelijk van het ras begin of half november. Dat zal dit jaar een stuk later zijn gezien het zachte novemberweer. Laat plukken geeft een hoger suikergehalte in uw kiwi waardoor ze dus zoeter zullen smaken.

Plukken van kiwi’s na de eerste nachtvorst.

De vruchten zijn nu rijk aan suikers en weerstaan daardoor de lichte nachtvorst. De talrijke bladeren geven een goede bescherming tegen de eerste nachtvorst. De bladeren zijn echter erg gevoelig voor nachtvorst en geven dan geen bescherming meer aan de vruchten.

Bij de pluk moet u de vruchtstelen zoveel mogelijk laten hangen. Deze overblijvende vruchtstelen zijn een goed hulpmiddel om de wintersnoei goed uit te voeren. De lange vruchtstelen zijn ook niet mooi bij de kiwivruchten en kunnen ook de vruchten kwetsen.

Sommige kiwirassen rijpen vroeger en zijn soms al bij de pluk te eten.

Vogelvraat is mogelijk als de vruchten niet op tijd worden geplukt.

Kiwi allergie?

Sommige mensen zijn allergisch voor het eten van de groene kiwi’s. Na verhitten van de kiwi zou het eten van groene kiwi’s geen problemen meer geven.

Fruitbomen, druiven

Een gewone (uitdunnings-)snoei kan u in november doen bij de aardbeiboom, bottelrozen, braambessen, frambozen, Japanse wijnbes en taybessen. Bij kruisbessen en trosbessen snoei je het overtollig hout weg.

Om nu steenfruitbomen te snoeien is het te laat! Verwijder NU alle verdroogde vruchten (mummies) in de bomen. Mummies zijn een besmettingsbron voor het volgende groeiseizoen.

Bij appel- en perenbomen kan u nu twee of drie “lichtverstorende takken” per boom wegzagen. Bij appelbomen moet u alle kankertakken verwijderen.

Neem nu enkele dikke of steil groeiende takken bovenin de bomen weg.

Te dikke takken nemen licht weg van het vruchthout lager in de boom. Het verwijderen van steil groeiende takken bovenin de boom is een belangrijk onderdeel van de snoei. Met een scherpe snoeizaag of takkenschaar gaat dit werk snel. Het overige snoeiwerk (snoei van het vruchthout) kan in de winter of in het vroege voorjaar (februari-maart) gebeuren.

Verwijder ook alle kankeraantastingen bij appelbomen, zodat er enkel gezonde takken overblijven. Indien u een scherpe snoeizaag gebruikt én snoeit bij droog weer, dan is een wondbehandeling meestal niet nodig.

 

Voorkom problemen door een juiste diagnose!

Inheemse fruitsoorten met pitten zijn appelbomen, perenbomen, kweeperen en mispelbomen.

Appelbomen

  • Parasieten: bladluizen, wollige bloedluis, fruitmot, appelzaagwesp, wintervlinder, …
  • Schimmels: echte meeldauw, schurft, vruchtboomkanker, ...
  • Andere: kaliumgebrek, kurkstip, glazigheid, bladvergeling, ...

 

Perenbomen

  • Parasieten: bladluizen, fruitmot, perenbladgalmijt (pokkenziekte), perenbladvlo, wintervlinder, perengalmug, boswants, …
  • Schimmels: roest, perenvuur (bacterievuur) en schurft.

 

Kweeperen

  • Parasieten: bladluizen, wintervorst (vooral Kwee C), wintervlinder, …

 

Niet alle vermelde problemen komen voor! Door het kiezen van een weinig gevoelig ras, de juiste standplaats en gepaste bekalking blijven de problemen beperkt!

Biodiversiteit

Zorg voor meer biodiversiteit door de aanleg van bloemenranden nabij uw fruitgewassen. Sommige plaaginsecten worden geparasiteerd door sluipwespen en roofwantsen die op die bloemenranden leven.