Vijveronderhoud november

Fotoalbum

Een belangrijke periode voor vijveronderhoud is het najaar. Om een goede en heldere vijver te krijgen en te houden in het komende voorjaar is het van belang in het najaar uw vijver goed te onderhouden.

 

Verzorging van de planten

Verwijder afstervende plantendelen.

 

Waterlelies :

Volledig afgestorven plantendelen wegnemen. Zorg ervoor dat waterlelies niet kunnen bevriezen. Zet ze eventueel op het einde van de herfst iets lager in de vijver.

 

Oeverplanten:

Laten afsterven en daarna afknippen.

Laat dode stengels van vijverplanten staan of want deze zorgen bij een bevroren vijver voor lucht en gasuitwisseling. Dit is beter voor de koi en andere vissen. Voor een zwemvijver is het beter alle stengels af te knippen en het teveel aan planten te ruimen. Zo kunnen woekeraars in bedwang worden gehouden.

 

Drijfplanten:

Laten afsterven en daarna afknippen.

 

Zuurstofplanten:

Met rust laten.

 

Verzorging van de vissen:

De watertemperatuur neemt stilaan af en ook de activiteiten van onze vissen. Verminder daarom het voederen maar geef wel eiwitrijk voedsel zodat de vissen zich kunnen klaarmaken voor de komende winter. Zakt de watertemperatuur onder de 10 à 12 graden dan kan het voederen zeker gestopt worden. Niet winterharde vissen moeten tijdig binnengehaald worden om te overwinteren.

 

Als uw vissen zich het voorbije seizoen goed gevoeld hebben zullen we dat merken aan het visbestand. U kunt één zonnebaars in de vijver uitzetten om overbevolking tegen te gaan.

 

Onderhoud van vijverwater

Waterwaarden controleren en bijsturen indien nodig. Controleer zeker de totale water hardheid (GH), want dit is bij het ingaan van de herfst en de komende winter van groot belang.

 

In deze periode kan het noodzakelijk zijn dat er zuurstof (02) wordt toegediend. Micro-organismen zetten het nog aanwezige organische afval om en gebruiken hierbij zuurstof en geven koolstofdioxide af. De zuurstofplanten nemen minder koolstofdioxide op waardoor er ook minder zuurstof wordt vrijgegeven. Een beluchtingspomp kan hier een oplossing bieden.

 

Om te voorkomen dat er bladeren in de vijver waaien kunnen we voorlopig een opvangnet over de vijver spannen. Verwijder in ieder geval alle afstervende plantendelen. Inwaaiend vuil wegscheppen. Als er zich op de vijverbodem veel organisch materiaal bevindt, neem zoveel mogelijk weg. Dit voorkomt schadelijke gassen, zuurstoftekort en hinderlijke algengroei in het voorjaar.

 

Als u een UV-lamp heeft dan kan deze eventueel uitgezet worden.

 

Vijverpompen

Haal vijverpompen die in een ondiepe vijver staan er tijdig uit, maak ze schoon en berg ze vorstvrij op.

 

Wij van BT hoveniers zijn vijverspecialisten en helpen u graag als u vragen heeft. 

 

Met vriendelijke groet,

 

Bert Tijssen