Vijverontwerp

Een van de specialisaties van BT hoveniers is het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van vijvers en waterpartijen. Water in een tuin geeft altijd een toegevoegde waarde aan uw tuinbeleving. Om een vijver succesvol te laten zijn is het van groot belang dat met een aantal factoren rekening wordt gehouden zoals:

De plek van de vijver
Een vijver is een opzichzelfstaand ecosysteem dat zichzelf dus in stand moet houden. Hierbij is de plaatsbepaling van een vijver erg belangrijk. Bij de plaatsbepaling houden we rekening met de bezonning en het voorkomen van bomen.

De grootte van de vijver
Hoe groter de vijver hoe stabieler het ecosysteem kan zijn en het zelfreinigend vermogen van de vijver toeneemt.

Vijverplanten
In een vijver die zonder filters en pompen moet functioneren zijn de waterplanten onontbeerlijk om deze schoon te houden. De onderwaterplanten en de moeras- of oeverplanten dienen in de juiste verhoudingen en op de juiste aanleg diepte te worden aangebracht.

Vissen
Vissen kunnen een toegevoegde waarde geven aan uw vijver, mits we de juiste vissoorten toepassen. De ene vissoort zoekt zijn voedsel op de bodem en de ander aan het wateroppervlak. Het spreekt voor zich dat u de vis die zijn voedsel zoekt aan het wateroppervlak vaker zult zien dan die vis welke zijn voedsel op de vijverbodem zoekt.
Ook de hoeveelheid en de grote van de vis moet in de juiste verhouding staan van de waterinhoud van uw vijver. De reden hiervan is dat vissen ook mest toevoegen aan het water en dat teveel vis ervoor kan zorgen dat uw vijver niet meer helder is en blijft.

Fonteinen
Het toepassen van een fonteinen in een vijver is ook mogelijk doch hierbij wel rekening houden met het gegeven dat o.a. waterlelie bladeren dit niet verdragen en bruin plekken krijgen of geheel afsterven.

Vijverleven
Om het vijverleven in uw vijver snel van de grond te krijgen kunnen we speciale vijversubstraten toevoegen om het biologisch evenwicht te versnellen. Ook het toevoegen van zoetwatermossels om het water te filteren en schoon te houden zijn een toegevoegde waarde voor uw vijver. Een vijver kan kikkers, salamanders, libellen en nog veel meer beestenspul aantrekken waardoor er een extra stuk leven in uw tuin komt.

U leest het er komt nogal wat bij kijken bij de realisatie van een vijver. Net als bij een goede tuin begint een goede vijver met een goed ontwerp.

Vijverfolies

Waar het bij de aanleg van vijvers om gaat is dat deze waterdicht worden gemaakt, dat is prioriteit nummer een. Hiervoor kunnen we bij folie vijvers gebruik maken van verschillende soorten folies zoals daar zijn:

PVC folie
PVC vijverfolie wordt nog steeds het meest gebruikt voor het aanleggen van vijvers. Het materiaal is soepel en past zich uitstekend aan de vorm van de vijver aan. Het PVC is goed lasbaar en het grote voordeel is dat het gelijmd kan worden, reparaties kan iedereen dus zelf doen zonder dat een folie specialist moet worden ingeschakeld.

De nadelen van PVC vijverfolie zijn: niet verwerkbaar en erg gevoelig voor beschadiging bij lage temperaturen, milieu onvriendelijk materiaal (chloor komt vrij bij verbranding)

PVC wordt zacht gemaakt door de toevoeging van weekmakers, deze verdwijnen na een aantal jaren uit de folie. Levensduur van het materiaal: voor de 0,5 mm 6 tot 10 jaar, voor de 1 mm 10 tot 20 jaar. Om de levensduur te verlengen moet de folie zoveel mogelijk
afgeschermd worden voor UV stralen.

PE (LDPE/HDPE) LDPE"
Lage Dichtheid Poly Ethyleen, dit materiaal heeft geen weekmakers, is soepel, goed bestendig tegen UV straling (door toevoeging van carbon black), temperatuur bereik –50 tot +70°C, levensduur max. 20 jaar. PE kan niet gelijmd worden, wel is het heel goed lasbaar.
PE is een milieuvriendelijk materiaal en is geschikt voor hergebruik. Voor vijverfolie is deze hergebruikte folie niet geschikt dit materiaal is te herkennen aan het stroeve oppervlak (korrels), de eigenschappen van deze PE zijn veel slechter.

EPDM rubberfolie
Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer Synthetisch rubber vijverfolie is sterk, blijvend elastisch, bevat geen weekmakers, zelfs verwerkbaar bij zeer lage temperaturen (-40 tot +100°), zeer goed bestendig tegen UV-straling. Bestand tegen worteldoorgroei (behalve sommige rietsoorten en bamboe), tegen zure regen en andere normaal voorkomende chemische en biologische invloeden.
Levensduur 30 tot 50 jaar. EPDM is niet bestand tegen: benzine, tolueen, terpentine, olie e.d. EPDM wordt standaard in de fabriek geproduceerd op 1,50 m breed en deze banen worden d.m.v. een "hot bonding" machine aan elkaar gevulcaniseerd.EPDM kan prefab op elke maat geleverd worden, met gevulcaniseerde lassen. Nieuw is de mogelijkheid om sommige soorten EPDM te lassen met hete lucht, dit gebeurt door een speciale rubberstrip op de naad te lassen.
EPDM werd eerst alleen gebruikt voor dakbedekking en waterbassins, voor vijvers en drinkwateropslag wordt tegenwoordig een speciale soort gebruikt welke geen giftige stoffen, zware metalen en andere agressieve bestanddelen bevat.

Voor alle folies geldt dat deze er in verschillende kwaliteiten zijn te verkrijgen en dat hierbij goed advies onontbeerlijk is. U als leek weet vaak niet de verschillende kwaliteiten van elkaar te onderscheiden en dan is een vertrouwd adres van groot belang want de problemen ontstaan bij folies veelal na een paar jaar en dan geeft dat goedkope bedrijf niet meer thuis.

Andere vijverafdichtingen

Beton
Om een betonnen vijver te maken komt er nogal wat bij kijken qua waterdichtheid en ondergrond. Betonnen vijvers dienen een stabiele ondergrond te hebben zoals een zandgrond en bij boven de grondwaterspiegel. Het voordeel van een betonvijver is dat deze erg diep gemaakt kan worden met steile wanden, waardoor deze werkwijze geschikt is voor het maken van koi vijvers waar een kleine oppervlakte beschikbaar is.

Klei en leem
Ondanks de prachtige theorieën over de aanleg van een vijver afgedicht met klei of leem, wordt dit in de meeste gevallen een grote teleurstelling.
Wij van BT hoveniers passen deze toepassing niet toe.

De theorie luidt dat een laagje klei of leem van enkele centimeters dik moet worden aangebracht. Dit moet drogen tot het hard wordt; dan moeten de ontstande scheuren worden gedicht en pas daarna komt het volgende laagje van enkele centimeters dik. In totaal dient toch wel 15 tot 20 cm klei of leem te worden aangebracht. De opvatting dat als er maar genoeg losse klei of leem wordt gestort en goed wordt aangedrukt, de vijver waterdicht is, is vooral bij een lage grondwaterstand meestal niet juist. Soms zal na jarenlang telkens water bijgepompt te hebben, de kleilaag verzadigd raken en dichtslibben. Als dan de grondwaterstand stijgt, kan het grondwater zich door de klei heen persen. Als u het toch probeert, gebruik dan klei of leem die onder de waterspiegel is weggehaald, dus de zogenaamde blauwe klei. Deze klei heeft namelijk de eigenschap bijna geen kleur af te geven aan het water. Maar nogmaals: bezint eer ge begint!

Prefab
In de voorgevormde vijvers is er een heel gamma verkrijgbaar in vormen en maten. Er zijn in de optiek van BT hoveniers nogal wat nadelen aan deze vijvers. Dit begint met de maten, de vijvers zijn vaak niet zo diep en veelal kleine afmetingen. Om deze nadelen op te heffen kunt u ook een vijver op maat laten maken. De vorm en afmetingen kunnen dan helemaal worden bepaald. De constructie is dan voldoende sterk om de krachten van de water- en grond druk op te vangen. In de wanden en/of bodem kunnen diverse soorten aansluitingen waterdicht ingelast worden.
Er zijn veel mogelijk heden om deze bakken af te werken. Bijvoorbeeld natuursteen wat een bijzonder uiterlijk geeft. Zelfs bakken van 13.5x7.8 meter zijn mogelijk en een veelzijdigheid aan vormen aansluitend op uw persoonlijke wensen.

Randafwerking

Met welk materiaal u de vijver ook maakt u wilt het afdichtingsmateriaal eigenlijk niet zien, Een vijverrand waarbij u elke dag zit te kijken tegen de zwarte folie of het grijze beton is niet erg fraai. De randafwerking is dan van belang om het afdichtingsmateriaal uit het zicht te krijgen.
Daarnaast is het van belang dat het vijverwater niet wordt vervuild met water van terras of borders. Om dit te voorkomen wordt de vijverrand iets hoger gelegd dan de omgeving waardoor het vervuilde water buiten de vijver blijft.

Randafwerkingen kunnen we maken van:
• natuursteen,
• gemetselde bakstenen,
• verlijmde betonstenen,
• hout,
• metaal.

Hierbij heeft elk materiaal zo zijn eigenschappen met betrekking tot rek en krimp bij nat worden en opdrogen. Als hier geen rekening mee wordt gehouden zal op termijn de nodige problemen ontstaan.

Waterornamenten

Als u geen vijver in de tuin wilt hebben maar wel water voor bijvoorbeeld een vogeldrinkbak, bewegend water of het geluid van zacht stromend of borrelend water dan bied een waterornament uitkomst. Waterornamenten zijn er in verschillende soorten en maten waarbij ons hoveniersbedrijf u graag wil adviseren. Ook het op maat maken van een waterornament kunnen wij voor u verzorgen. Hierbij kunt u denken aan een doorboorde steen of een ornament van metaal of kunststof, vele mogelijkheden welke ik in een persoonlijk gesprek graag met u doorneem.

Onderwaterverlichting

Ook is er de mogelijkheid om uw vijver onder water te verlichten waardoor u ’s avonds ook van uw vijver kunt genieten. Hierbij zijn er ook weer vele mogelijkheden van gekleurd licht, tot drijvend licht ik adviseer uw graag bij deze en in de ontwerpfase van uw vijver nemen we deze mogelijkheden ook met u door.

Vijveronderhoud

Veel mensen denken dat een vijver veel onderhoud vergt. Dit is zeker het geval als de vijver op een verkeerde plaats ligt en niet met de juiste planten is beplant in een goede verhouding en een overdaad aan vis.

Een goed ontworpen en aangelegde vijver behoeft het minste onderhoud van uw hele tuin. Uw vijver hoeft u niet te maaien, niet te schoffelen, geen graskanten te steken, niet te bemesten, geen groene aanslag van te verwijderen en noem maar op. Ook het voeren van de vissen kan geheel achterwege blijven met de juiste soorten in de juiste verhouding. Laat u dus door BT hoveniers adviseren voor jaren vijverplezier.

Garantie

BT hoveniersbedrijf maakt gewoon goede vijvers waar wij standaard een jaar garantie op geven.

Om elk jaar plezier te hebben van uw vijver adviseren wij dat uw hovenier 1-2x per jaar even langs komt om de checklist voor vijveronderhoud door te nemen.

Opname van afgestorven planten en eventuele aanvulling, opmeten waterhardheid en zuurgraad om zorgeloos van uw vijver te genieten.

Ook het onderhoud van eventuele filters, waterpompen en/of fonteinen nemen we dan meteen mee, wel zo handig.