Vlonders

Vlonders zijn speciale onderdelen die in uw tuin kunnen voorkomen. Vlonderplanken worden vaak toegepast bij jacuzzi’s, zwemvijvers en waterpartijen. De reden hiervan is dat vlonders zwevend over het water gelegd kunnen worden en u daardoor makkelijk in of uit het water kan of dicht bij het water kan komen. Ook geven houten vlonders een natuurlijke uitstraling van uw tuin. Vlonders kunnen natuurlijk ook gewoon in uw tuin worden toegepast al dan niet in combinatie met sierbestrating.
Bij de materiaalkeuze kunnen we kiezen uit de volgende hoofdgroepen:
• geïmpregneerd hout,
• hardhout,
• composiet,
• thermisch gemodificeerd hout,
• kunststof.

Als BT hoveniers u adviseert voor houten vlonders of andere houten bouwwerken adviseren u om te kiezen voor FSC hout en hout geïmpregneerd hout met een KOMO keurmerk.

Geïmpregneerd hout

In hout zijn grote prijsverschillen waar te nemen en voor de onkundige consument is het moeilijk om een dan een verstandige keuze te maken. BT hoveniers legt u graag uit waardoor er zulke grote prijsverschillen zijn.

Geïmpregneerd hout wordt uit naaldhout vervaardigd en is van nature niet duurzaam genoeg voor onbehandeld gebruik in de tuin. Het moet verduurzaamd worden. Ook bij dit proces is de keuze van de juiste houtsoort bepalend voor de kwaliteit van het eindproduct.

Vurenhout (witte den) laat zich door zijn gesloten celstructuur slechts enkele millimeters diep impregneren. Grenenhout (rode den) heeft een meer open celstructuur waardoor men dit dieper kan impregneren, tot aan de kern en zelfs gedeeltelijk tot in het kernhout. De kwaliteit wordt ook bepaald waar het hout vandaan komt. Bij bomen die onder ideale omstandigheden snel opgroeien zal het hout van minder kwaliteit zijn dan van bomen die in een streng klimaat opgroeien waardoor het hout fijnere jaarringen ontwikkeld. Door deze hoge densiteit is het hout stabieler en heeft het betere mechanische eigenschappen. Ook de wijze van zagen uit het stam hout geeft grote verschillen in de uiteindelijke kwaliteit. Naast al deze invloeden is ook de wijze van impregneren grote invloed op de duurzaamheid van het hout, er is geïmpregneerd hout waarop 25 jaar garantie wordt gegeven. Dat dit hout kostbaarder in aanschaf is wordt daarmee verklaard.

Geïmpregneerd hout behoeft u niet te schilderen of te lakken en zal op den duur gaan vergrijzen.

Hardhout

Hardhout is een verzamelnaam voor hout waarbij een natuurlijke duurzaamheid is van 15 tot meer dan 25 jaar. Dit hout wordt onderverdeeld in de verschillende duurzaamheidsklassen. Vaak wordt gesproken over tropisch hardhout omdat dit hout uit de tropen afkomstig is.

Wat geldt voor het geïmpregneerde hout geldt ook voor hardhout. In hardhout zijn er alleen nog meer soorten en kwaliteiten welke gebruikt kunnen worden voor uw vlonder. Een hardhouten vlonder is veelal kostbaarder in aanleg en dat betaald zich dan weer uit in levensduur en uitstraling van uw vlonder.
Binnen het hardhout zijn er ook weer vele houtsoorten en kwaliteiten welke worden bepaald door de groeiplaats en wijze van verzagen.
Houtsoorten welke toegepast kunnen worden zijn onder andere: Ipe – Massaranda – Cumaru – Tanimbuca – Angelim Vermeldo – Azobé – Tatajuba – Garapa – Padouk- Nargusta en Bangkirai. Hierbij zijn niet alle houtsoorten met FSC keurmerk verkrijgbaar, wij adviseren u graag.

De keuze voor een bepaalde houtsoort wordt bepaald door budget, het gewenste beeld en uitstraling.
Na verloop van tijd zullen alle hardhout soorten gaan vergrijzen en zullen de kleuren gaan vervagen, tenzij u kiest om het hardhout regelmatig in de hardhoutolie te (laten)zetten. Wij van BT hoveniers adviseren u graag bij de keuze voor een hardhouten vlonder in uw tuin.

Composiet

Houtcomposiet is een product waarvan de basis gevormd wordt door een menging van houtvezel of houtspaanders met een thermoplastische kunststof en verschillende toevoegingen. Deze menging krijgt daarna door extruderen (persen in een vormpers) zijn vorm. Veel gebruikte kunststoffen zijn polyethyleen, polypropyleen en PVC.

De laatste jaren heeft het gebruik van composietvlonderdelen een stormachtige ontwikkeling meegemaakt. Hoewel er nog niet zoveel ervaring mee opgedaan is als met hardhout heeft het toepassen van composiet vlonderdelen ten opzichte van hardhout wel een aantal voordelen.
Zo zijn composiet vlonderdelen constant van structuur en kleur. Composiet vlonderdelen splinteren niet wat een groot voordeel is wanneer er veel met blote voeten op gelopen wordt. De oppervlakte van de composietvlonderdelen worden (meestal) niet glad na een regenbui en de vlonders hebben een moderne 'look'. Gerenomeerde fabrikanten van composietvlonderdelen bieden vaak een palet van kleuren aan die afgestemd kunnen worden op de kleur van de woning en/of het straatwerk. Ook composiet vlonderplanken zullen onder invloed van zon en regen gaan verkleuren. In tegenstelling tot hardhout worden composietvlonderdelen meestal geklemd op een soort rails waarbij er nauwelijks tot geen bevestigingsmaterialen te zien zijn.
Bij composietvlonderplanken dient ook aandacht te worden besteed aan de afwerking van de kopse kant van het hout omdat deze vaak hol zijn. Hierdoor is het maken van ronde vormen lastig met composietvlonders.

De samenstelling van het composiet (verhouding hout en kunststof) en de kwaliteit van de grondstoffen zullen van belang zijn voor de kwaliteit en duurzaamheid van de planken en profielen. BT hoveniers heeft de ervaring welke composiet vlonderplanken de beste prijs/kwaliteit verhouding hebben voor uw tuin en budget.

Thermisch gemodificeerd hout

Thermisch verduurzaamd hout is enorm in opmars. Het grote verschil tussen de conventionele houtverduurzaming en de thermische warmtebehandeling is dat de duurzaamheidklasse I/II op milieuvriendelijke wijze wordt bereikt. Aan het proces komen geen chemicaliën te pas en er komen geen schadelijke stoffen vrij.
Wat is er nou mooier om ook juist het meer lokale hout en Europese hout wat van zichzelf een mindere duurzaamheidsklasse heeft toch op een mileuvriendelijke wijze te verduurzamen?

Thermisch gemodificeerd hout is hout dat bij een tempratuur boven 160°C en bij een verlaagde zuurstofconcentratie behandeld is en waarbij belangrijke eigenschappen over de volle doorsnede van het hout blijvend veranderd zijn. De thermische modificatie is een deelpyrolyse in een zuurstofarme omgeving. Deze pyrolyse leidt tot een verandering van de chemische samenstelling van de celwand: afbraak van hemicellulose (vanaf 140-150°C) en α-cellulose (boven 150°C); afbraak en omzetting van lignine (verhoging van het relatieve lignineaandeel); verwijderen van vluchtige componenten (hars en dergelijke). Als afbraakproducten ontstaan onder andere organische zuren. Het belangrijkste effect is de vermindering van het aantal OH-groepen in het hout.

Dit is een vrij technisch en scheikundig verhaal maar waar het op neer komt is dat het hout verduurzaamd word enkel door middel van warmte, dus energie. Er word dus op geen enkele wijze gebruik gemaakt van chemische of toxische inhoudstoffen. Hierdoor krijgt het hout een mooie kleur en uitstekende eigenschappen.

De duurzaamheid van hout is onderverdeeld in 5 klassen waarin klasse 1 de hoogste duurzaamheid is en 5 de laagste duurzaamheid. Door het hout thermisch te verduurzamen is het mogelijk hout met een duurzaamheidsklasse 5 op te waarderen naar zelfs klasse 1 en zo word dus in eerste instantie hout zonder buitentoepassing toepasbaar voor buiten. En dit alles voorzien van FSC of PEFC en KOMO keurmerk op zowel duurzaamheid als kleur.

De voordelen van Thermisch verduurzamen/modificeren zijn:
• Toonaangevend, maatschappelijk en milieuverantwoord.
• Uitstekende vormstabiliteit en duurzaamheid.
• Door-en-door verduurzaamd.
• Licht en toch sterk.
• Goed te bewerken en verwerken.
• Onderhoud is niet nodig.
• Zonder toevoeging van chemicaliën.
• Hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

Ook thermisch gemodificeerd hout zal gaan vergrijzen onder invloed van zon en regen, doch BT hoveniers kan door het opbrengen van de juiste houtolie een fraaie kleur aan het thermisch gemodificeerd hout geven, van antraciet tot zweeds rood, notenbruin, donker eiken en nog veel meer. Wij adviseren u graag.

Kunststof vlonderplanken

Kunststof vlonderplanken worden gemaakt van gerecycleerde kunststoffen. Hierdoor zijn deze vlonderplanken geheel onderhoudsvrij, neemt geen vlekken op en adsorbeert niets. Ook zijn deze planken goed te belopen met blote voeten daar er geen splinters zijn. De kunststof vlonderplank is ook slipvrij onder natte omstandigheden en rot niet.

Ook kunststof vlonderplanken zullen onder invloed van zon en regen zijn kleur niet 100% kunnen vasthouden. De verkleuring is bij kunststof vlonderplanken het minst sterk ten opzichte van de hierboven genoemde materialen omdat er geen hout in zit.

Ook in kunststof vlonderplanken zijn er grote verschillen in kwaliteit en verwerkbaarheid, wij werken met leveranciers die minimaal 10 jaar garantie geven op hun product.

Advies houten vlonderplanken

Bij de vele vlonderplanken ziet u vaak een groeven structuur op de bovenzijde van de plank. Wij van BT hoveniers adviseren u om dit niet toe te passen in uw tuin omdat deze groeven de duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid tegen gaan.
In de groeven blijft veel langer het regenwater staan waardoor de plank langer nat blijft en mede daarom sneller kan gaan rotten. Door het langer vochtig blijven kan er ook makkelijker mos- en algengroei plaats vinden op dit hout waardoor de planken spekglad kunnen worden. Dit geldt niet voor kunststof vlonderplanken.

BT hoveniers adviseren dan ook altijd bij houten vlonderplanken om te kiezen voor een gladde afwerking aan de bovenzijde.
Sommige leveranciers plaatsen enkele groeven aan de onderzijde van de plank om de houtspanning en werking op te vangen waardoor de plank beter in de constructie blijft zitten.

Ondergrond vlonder

De ondergrond voor een vlonder in uw tuin is van groot belang. Bij sommige vlonderplanken zijn eigen bevestigings- en verbindingsmaterialen noodzakelijk en worden door de leverancier bepaald.

Wat van belang is dat de ondergrond vlak is, het hout vrij is van de ondergrond en met de juiste bevestigingsmaterialen wordt verwerkt. Want laten we wel wezen niets is zo vervelend als de schroeven gaan roesten, of als door de werking van hout of kunststof de vlonderplank los laat van de onderbalken.