Vijveronderhoud maart

Fotoalbum

BT hoveniers is specialist in vijvers en zwemvijvers en informeert u graag over het juiste onderhoud daarvan.

 

 

Dit jaar zult u wellicht veel eerder lekker kunnen zwemmen in uw eigen zwemvijver.

Door het extreem zachte winterweer en het waarschijnlijk warme voorjaar zullen waterplanten ook eerder gaan groeien.

Zwemmen in schoon zwemwater

In een zwemvijver moet je kunnen zwemmen in helder en zuiver zwemvijver water. Om dit te bereiken dient het water zo min mogelijk voedingsstoffen te bevatten. In dit voedingsarme zwemvijver water zullen de waterplanten (helofyten) het moeilijk met de groei hebben. Door regelmatig de planten te delen en te snoeien zullen de planten beter groeien en zo het water meer gaan zuiveren.

In maart is er normaliter nog weinig plantengroei, maar omdat de natuur momenteel bijna een maand voor loopt op het gemiddelde brengen we deze tips nu al onder uw aandacht.

Plantendelen verwijderen

Ingewaaide bladeren en organisch afval dat op de bodem ligt moet verwijdert worden met een schepnet. Zorg er ook voor dat de skimmers goed werken en de vuilvangers schoon zijn. Controleer regelmatig op het goed functioneren hiervan, want veel plantenresten kunnen tijdens de drijffase, voordat het naar de bodem afzinkt, via de skimmers worden afgevangen.

Een oppervlakte skimmer wordt veelal in de wand of rand van het zwemgedeelte verwerkt en trekt het oppervlakte vuil naar binnen waarna het vuil vanuit een opvang verwijdert kan worden. Deze skimmers zijn er in verschillende soorten en maten maar moeten wel meegenomen worden in het aanlegplan. Nieuw zijn de oppervalkte skimmers die in het helofyten filter verwerkt kunnen worden tussen de planten. Eventueel is het mogelijk deze in een bestaande vijver aan te leggen.

Waterkwaliteit

U denkt er misschien niet zo snel aan, maar het water in een vijver bevat allerlei waardes. De belangrijkste waardes die op het juiste niveau moeten zijn, zijn de PH, GH en KH waardes. Hieronder leggen we kort uit wat de GH waarde (belangrijk voor goede plantengroei) betekend.

De GH-waarde geeft de waterhardheid aan en wordt uitgedrukt in Duitse Hardheidsgraden (DH). Een juiste waterhardheid schommelt tussen 8 en 12 °DH. De hardheid wordt voornamelijk gevormd door de calcium- en magnesiumsulfaten. Belangrijke mineralen die er voor zorgen dat het milieu stabiel blijft, de waterplanten groeien en de bodembacteriën zich kunnen ontwikkelen. Bij een goede waterhardheid kunnen zuurstofplanten en micro-organismen zich goed ontwikkelen. Velda GH Plus is een zeer werkzaam middel om de totale hardheid van het vijverwater te verhogen.

Het is belangrijk om regelmatig het vijverwater te testen, zodat u weet of de waardes goed zijn, of dat u moet ingrijpen. BT Hoveniers helpt u hier graag bij.

Hulpmiddelen

Waardevolle hulpmiddelen voor het reinigen van de (zwem)vijver

  •     Schepnet-ovaal met rubber rand voor het verwijderen van blad en andere ingewaaide materialen uit de vijver.
  •     Zachte zwembad borstel om randen, plooien, wanden en vloer te reinigen. (voor een zwemvijver)
  •     Vijver vuilzuiger of multizuiger voor het reinigen van de bodem. (zonder substraat)
  •     Vijverschaar en vijvertang voor het knippen en verwijderen van plantenresten in de zuiveringszone.
  •     Telescoopsteel om hulpmiddelen te verlengen.

Heeft nog vragen over (zwem)vijvers? Neem dan gerust vrijblijvend contact op, ik vertel u graag meer.