Tuinmuren

Tuinmuren kunnen worden toegepast voor onder andere de volgende mogelijkheden, te weten:

• Erfafscheiding
• Grondkering
• Zit- of zichtmuren

Hieronder zal ik u een beknopte uiteenzetting geven van de verschillende tuinmuren.

Erfafscheiding

Metselwerken
De mogelijkheden hiervoor zijn bijna onbeperkt van een enkel ½ steens muur tot een 2 steensmuur met of zonder steunberen, wel of niet gestuct, wel of niet gekleurd. Wat voor alle metselwerken geldt is dat er een goede (vorstvrije)fundering dient te zijn waarop de muur wordt geplaatst. Ook het metselverband en de wijze van voegen spelen voor elk metselwerk een zichtbepalende rol. Metselwerk is een van de meest duurzame manieren om een erfafscheiding te maken en veelal ook een van de meest kostbare. Het metselwerk kunt u ook afwisselen met hout of glazenbouwblokken.

Schanskorven
De laatste jaren is de toepassing van schanskorven in tuinen en de openbare ruimte sterk toegenomen. Ook schanskorven kunnen in vele vormen en maten worden toegepast. Het principe berust hierop dat tussen 2 metalen matten de tussenruimte wordt gevuld met steenmateriaal dat groter is dan de maaswijdte van de metalenmat. Hierbij kunnen we variëren met de maaswijdte van de matten, de afwerking van deze matten, wel of niet gegalvaniseerd. De soorten van de stenen waarbij er verschillende kleuren en afmetingen kunnen worden toegepast.

De matten worden veelal aan houten- of betonpalen bevestigd en met de hand worden de stenen tussen de twee matten aangebracht. Dat dit een tijdrovende klus is spreekt voor zich. Schanskorven moeten passen in het totale tuinontwerp en natuurlijk uw smaak in deze.

Glazen bouwblokken
Het toepassen van glazenbouwblokken wordt nog niet veel toegepast in de tuin als erfafscheiding en als u iets bijzonders wilt als erfafscheiding liggen hier veel mogelijkheden.

U kunt een hele glazenbouwblokken tuinwand maken of de glazen blokken in een muur of schuttingwand verwerken.
Overeenkomst met deze bouwblokken is dat ze veelal in een metalen profiel gezet worden dat ondergronds goed wordt gefundeerd en ook onderling verankerd kunnen worden. Ze zijn te verkrijgen in verschillende motieven en kleuren in een beperkte maatvoering van 19x19 cm. tot 30x30 cm. Om deze materialen goed toe te passen in een tuinsituatie is een goed advies van groot belang in deze, ik vertel u graag meer.

U leest het vele mogelijkheden om tuinmuren toe te passen als erfafscheiding.

Grondkering
Het opvangen van hoogte verschillen kan op verschillende manieren. Dit kan met een grondlichaam, een talud, of een wand welke gemaakt kan worden van verschillende materialen.
Om een talud toe te passen heeft u veel ruimte nodig in verband met de hellingshoek, het is een eenvoudige en meestal goedkope oplossing om hoogte verschillen op te vangen.
Als u minder ruimte hebt en toch dient er een hoogte verschil te worden opgevangen, dan kunt u dit doen door toepassing van onder andere:
• gemetselde tuinmuren,
• gelijmde tuinmuren,
• gestapelde tuinmuren,
• betonelementen,
• schanskorven,
• houten wanden.

Gemetselde tuinmuren
Om op deze van hoogte verschillen op te vangen is vaak een duurzame en ook kostbare uitvoeringswijze. Want naast het deel wat u bovengronds ziet dient er ook een goede fundering te worden gemaakt. Afhankelijk van de hoogte en functie van de muur kan de fundering van 80 cm. tot 18 meter diep zijn. In deze adviseer ik u graag.

Gelijmde tuinmuren
Als het op te vangen hoogteverschil niet zo groot is dan kunnen ook gelijmde tuinmuren worden toegepast. Een voorwaarde hierbij is dat er wel wordt gewerkt met materiaal dat te verlijmen is, dus met een zo egaal mogelijk oppervlak.
Afhankelijk van de hoogte van de muur en de functie die deze dient te vervullen kan de fundering minimaal zijn.

Gestapelde tuinmuren
Gestapelde tuinmuren worden al eeuwen toegepast in tuinen. Wat geldt voor iedere gestapelde tuinmuur is dat deze niet rechtop gezet kan worden, doch onder een hoek naar de te keren grond. Er kunnen vele materialen worden gebruikt bij stapelmuren, ik informeer u hier graag over.

Betonelementen
Betonelementen als grondkering zijn in vele maten te verkrijgen als prefab betonelement. De vorm is veelal als L-element. Deze prefab elementen plaatsen wij op een fundering zodat deze elementen strak en vlak worden geplaatst.

Schanskorven
Schanskorven in de tuin kunnen worden gebruikt als erfafscheiding en als zit- of zichtmuur. Het principe is dat tussen 2 metalen matten steenbrokken worden aangebracht. Afhankelijk van de maaswijdte van de metalenmat worden de steenbrokken bepaald. Schanskorven zijn in verschillende maten te maken.

Houten wanden
Houten wanden kunnen ook als grondkering worden gebruikt, denk hierbij aan bijvoorbeeld damwanden. Bij een grote hoeveelheid te keren grond zullen trekstangen worden aangebracht om ervoor te zorgen dat de wand recht blijft staan. Afwerking met gording en deksloof.

Zicht- of zitmuren
Muren om op te zitten zijn beperkt in hoogte en variëren in hoogte tussen de 30 en 50 cm. De gemiddelde zithoogte voor een tuinmuur bedraagt ca. 45 cm. En minimaal 30 cm. Breed. We kunnen hiervoor verschillende van de hierboven genoemde materialen gebruiken.

Zichtmuren worden in een tuin geplaatst om verschillende ruimten te maken. Dergelijke muren kunnen ook van eenvoudig materiaal worden gemaakt zoals plaatmateriaal wat gestukadoord wordt.

U leest het, er zijn vele mogelijkheden, waarbij ieder materiaal zijn eigen specifieke verwerkingswijze heeft. Wij adviseren u graag, wilt u meer informatie voor uw eigen specifieke situatie bel of mail voor een afspraak in uw tuin. Als u hier klikt kunt u zich opgeven voor onze maandelijkse nieuwsbrief met onderhoudtips, product en bedrijfsnieuws.