Beplanting & beplantingsplan

De beplanting zal het tuinontwerp dienen te ondersteunen en maakt van uw tuin een tuin. Beplanting brengt naast sfeer leven in uw tuin, niet alleen met geuren en kleuren maar ook met vogels en vlinders.

Als wij voor u het tuinontwerp hebben gemaakt wordt dit verder uitgewerkt in een beplantingsplan. Daar de toe te passen soort beplanting sterk afhankelijk is van de grond daar deze in geplant wordt nemen wij altijd een grondmonster. Dit grondmonster dient ervoor om te kijken welke grond beschikbaar is en de kwaliteit daarvan qua pH (zuurgraad) en het gehalte aan organische stof. Op basis van deze gegevens kunnen wij de beplanting afstemmen op de grondsoort en weten wij welke bemesting wij moeten adviseren en toepassen. Naast de grondsoort bepalen licht/schaduw en vocht welke planten kunnen gedijen in uw tuin. Dus let goed op waar en wanneer de zon in uw tuin staat.

Kwaliteit

In het beplantingsplan wordt niet alleen aangegeven waar welke planten komen en de aantallen daarvan maar ook de kwaliteit. Hoe werkt dat kwaliteit bij planten zult u zich afvragen. Een grote boom of heester krijgen is niet zo moeilijk voor een kweker. Je zet de planten dicht op elkaar en ze zullen snel naar boven groeien. Doch hiermee wordt geen stevige boom of heester verkregen. De kwaliteit van planten wordt afhankelijk van het type beplanting aangegeven, hieronder noem ik de hoofdgroepen.

Bomen
De kwaliteit bij bomen wordt aangeven in centimeters stamomtrek van de boom, 100 cm. boven de wortelhals. Voorbeeld: bij een berken boom in de maat 12-14 is de stamomtrek 12-14 cm. 1 meter boven de wortelshals/maaiveld. Daarnaast zijn de bomen veelal bij de kweker opgekroond tot minimaal 200 cm. boven de wortelhals/maaiveld. Dit houdt in dat alle zijtakken tot minimaal 2 meter zijn verwijderd, zodat u er onder door kan kijken en lopen. Waarom wordt op deze manier de kwaliteit van de boom aangegeven? Als men op de kwekerij de bomen heel dicht op elkaar zou zetten dan groeien alle bomen snel de lucht in en krijgt men snel een hoge boom. Alleen zal na het planten de boom veelal alleen komen te staan en heeft een dunnen en slappe stam die met wind makkelijk kan breken en/of buigen, hier heeft u niks aan. De kunst is om een stevige stam ontwikkeling te krijgen met een goed wortelstelsel. Nu is het zo dat de ene boom sneller groeit dan de ander. Een wilg van 12-14 cm. zal ca. 4-5 meter hoog zijn en een eik ca. 3 meter. Wij adviseren u afhankelijk van de boomsoort om een zware kwaliteit boom aan te schaffen zodat u niet 10 jaar behoeft te wachten voordat u effect heeft van de boom, qua schaduw of anderszins.

Heesters
De kwaliteit van de meeste heesters wordt aangegeven in hoogtematen, tenzij de heester ieder jaar gesnoeid dient te worden. Dus een boerenjasmijn kan geleverd worden in de maat 0+1 40/60 maar ook in de maat 2-3 t 0+2 60/100. De ene boerenjasmijn kost u € 2,50 en de andere € 8,50. Het verschil zit in de wijze van opkweken ( bij het laatste voorbeeld 2x verplant en met 3 takken) en de hoeveelheid takken. Zo ziet u dar er prijsverschillen van meer dan 300% kunnen zijn in de beplanting. Het spreekt voor zich dat hoe groter de planten zijn bij aanschaf hoe sneller u effect en resultaat heeft in uw tuin.

Vaste planten
Vaste planten worden veelal in pot geleverd in een pot van 9x9 cm. De laatste jaren kunnen ook grotere potmaten worden geleverd waardoor u ook bij vaste planten sneller resultaat kunt krijgen en minder planten per vierkante meter nodig heeft.

Bollen en knollen
Bij de bollen en knollen wordt de kwaliteit op verschillende manieren beschreven, zoals bij Narcissen afhankelijk van het aantal neuzen (bloeistengels) dubbel neuzen en enkel neuzen maat 15/17. Dit laatste is de omtrek van de bol in cm. Ook hierbij kunnen dus grote prijsverschillen zijn want hoe kleiner de bol hoe goedkoper en minder bloem. Ook hierin kunnen grote prijsverschillen optreden, ik vertel u graag meer.

Rozen
Deze groep behandel ik even apart omdat ik vindt dat de koningin onder de bloemen in geen tuin mag ontbreken. Dit kan zijn als leiroos, botanische- of Engelse roos of als theehybride. Rozen worden tegenwoordig ook geleverd in container en kunnen het hele jaar door geplant worden. De kwaliteit is afhankelijk van de soort en wordt veelal aangeduid als A-kwaliteit en 3-5 tak. Dit houdt in een goede wortel en 3-5 zware takken waarop groei en bloei zal plaatsvinden.

Wanneer planten?

Bomen, heesters en vaste planten
Tegenwoordig worden de meeste tuinplanten in pot of container gekweekt zodat deze het hele jaar door zijn te planten. Dit geldt zowel voor vaste planten als voor bomen.
Het kan dus zo zijn dat wij uw vruchtbomen planten in oktober met de vruchten eraan.
Het plantseizoen voor planten die niet worden geleverd in pot of container ligt het plantseizoen tussen medio november en medio april, afhankelijk van het weer.

Hagen
Deze kunnen we op verschillende manieren leveren. Als kant en klaarhaag waarbij u direct resultaat heeft. Deze kant en klaarhagen leveren wij in lengtes van 1 meter met hoogten welke variëren tussen 1½ en 2 meter. Bij haagplantsoen met kale wortel zijn we beperkt in de plantperiode. Deze plantperiode loopt, afhankelijk van het weer, tussen november en april. Dit geldt niet helemaal voor coniferenhagen, hiermee kunnen we wat eerder beginnen met planten en ook wat langer doorgaan. Ook kan sommige haagplanten worden geleverd in pot waardoor we het gehele jaar kunnen door planten. Het assortiment hiervoor is wel wat beperkter.

Onderhoudsvriendelijke beplanting

De onderhoudsvriendelijke beplanting bestaat veelal uit bodembedekkende beplanting waardoor onkruidgroei op termijn zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Hiervoor staan ons verschillende soorten planten ter beschikking variërend van vaste planten tot heesters en coniferen.
Afhankelijk van de grote van uw tuin wordt In overleg met u de toe te passen beplanting bepaald.

Hierbij zijn een tweetal hoofdgroepen te onderscheiden:
• Groenblijvende bodembedekkende beplanting
• Bloeiende bodembedekkende beplanting

Door het toepassen van de juiste soorten, aantallen en kwaliteit is het onderhoud van uw tuin tot een minimum te beperken.

Uw tuin op kleur

Ook kunnen we de beplanting afstemmen op de kleuren die u het meeste aanspreken. Het kan zijn dat u graag pasteltinten ziet in de tuin, of een voorkeur heeft voor felle kleuren.

Met onze kennis maken wij de tuin die bij u past.

Eten uit eigen tuin

De laatste jaren staat het eten uit eigen tuin volop in de belangstelling. Dit kan variëren van een kruidentuin tot een notenboom (sommige variëteiten dragen al binnen 5 jaar vrucht) en/of bessenstruiken in uw tuin.

Ook kunt u kiezen uit een zomer- of de herfstframboos, maar ook een appel- of perenboom. Hierbij dient er wel rekening te worden gehouden of er meer vruchtbomen in de buurt staan of dat het een zelfbestuivende soort dient te zijn.

Na aanplant komen wij nog 2 maal bij u terug om u snoeiinstructies te geven om te komen tot het beste resultaat.

Wij adviseren u graag naar de mogelijkheden opdat u optimaal van uw tuin kunt genieten.