Waarom een zwemvijver?
Ontwerp
Aanleg
Onderhoud

 

Zwemvijvers staan de laatste jaren sterk in de belangstelling. Wij kunnen zwemvijvers maken in vele soorten maten. Het principe van een zwemvijver is vrij eenvoudig namelijk het water dient gefilterd te worden door beplanting. Hierbij dient de beplanting in speciaal substraat te worden geplant. Ook de keuze van de waterplanten is van groot belang omdat niet elke plant hier geschikt voor is.

Ook de locatie van een zwemvijver is van groot belang. Bij voorkeur dicht bij de woning in de volle zon. Hierdoor kunt u het hele jaar genieten van de vijver, de vogels die zich erin komen baden en drinken, de libellen op de waterplanten en nog veel meer.
Een zwemvijver brengt leven in uw tuin. Daarnaast is wel zo lekker om direct vanuit huis in de vijver te kunnen duiken.

BT hoveniers is al sinds zijn beginjaren gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van zwemvijvers, we vertellen u graag meer.

Technische zaken

Om uw zwemvijver goed te kunnen laten functioneren zijn een aantal ‘technische zaken’ van groot belang. Hiervan noemen wij er enkele zoals:

 • De locatie van de zwemvijver.
 • De beplanting in de zwemvijver en daar omheen.
 • Het substraat voor het filteren van het water waar de planten in moeten groeien.
 • De pomp(en) om de lucht door het filtersubstraat te werken, vaak werken we met 2 pompen zodat er 1 in de winter kan worden uitgeschakeld om stroom te besparen.
 • Het filter om het water te filteren, de inhoud van de vijver moet 3 tot 5 keer per dag door het filter gaan.
 • De locatie van de pomp(en).
 • De skimmer, waardoor drijvende bladeren direct naar het filter afgevoerd kan worden.

En ziet er komt toch wel wat bij kijken om een goede zwemvijver te maken.

Wij adviseren u graag vrijvblijvend in een persoonlijk gesprek, toegespitst op uw persoonlijke situatie.

Levende zaken

Een zwemvijver kenmerkt zich door het leven wat erin zit, dit in tegenstelling tot een zwembad waar het leven zoveel mogelijk gedood wordt.

Groen water?

In zulk levend water kan het voorkomen dat deze wel eens groen wordt. Dit wordt bepaald door het seizoen en het weertype. Dit voorkomen van draad- of zweefalgen komt altijd voort uit het gegeven dat het water dan teveel voedingsstoffen bevat. Vooral in het voorjaar als de waterplanten nog niet voldoende zijn gegroeid om het voedsel uit het water te halen kan een zwemvijver groen worden.
Het groen worden kan worden verminderd of tegengegaan door voldoende gezonde plantengroei en zoveel mogelijk drijvend vuil en bodemvuil te verwijderen. Dit kunnen we doen middels skimmers en bodem stofzuiger.

Planten

Zoals al aangegeven is de hoeveelheid en de soort planten die het water zuiveren van groot belang. Het oppervlakte aan waterplanten dient minimaal 25% te bedragen van het totale wateroppervlak.

Dieren

In een zwemvijver kunnen alle dieren voorkomen die in het water leven, van waterkevers en torren tot kikkers, salamanders en vissen. Deze laatste hoeven er niet in en u kunt vissen in de zwemvijver doen als u dat leuk of mooi vindt.

Kosten zwemvijer

De aanlegkosten van een zwemvijver worden door een aantal factoren bepaald, zoals daar zijn:

 • Wijze van opbouw, bouwkundig bad of als u de ruimte heeft met grondlichamen.
 • De oppervlakte van de zwemvijver.
 • De bereikbaarheid om de zwemvijver uit te graven en de grond af te voeren.
 • Type pompen en filters.
 • Afwerking van de randen.
 • Toegevoegde elementen zoals trappen, skimmers, onderwaterverlichting, verwarming e.d.

Zwemvijvers kunnen we heel eenvoudig uitvoeren zeg maar de basis uitvoering ( vanaf € 15.000,00) tot bouwkundige uitvoering met daarbij de nodige techniek. Bij dit laatste kunnen we zeggen dat in zijn algemeenheid kunt u de aanleg van een zwemvijver vergelijken met de aanleg van een eenvoudig zwembad. Hierbij moet u al snel denken aan een investering vanaf € 25.000,00.